Acupunctuur heeft een pijnstillende werking doordat rond de ingebrachte naaldjes een natuurlijke pijnstiller ontstaat: adenosine. Hersenonderzoekers van de universiteit van Rochester hebben daarmee, opnieuw, een bevredigende wetenschappelijke verklaring gevonden voor de pijnstillende werking van acupunctuur. Een verslag van hun onderzoek verscheen zondag 30 mei jl. online in het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift Nature Neuroscience.
Het nu gepubliceerde acupunctuuronderzoek gebeurde bij muizen. De diertjes hadden een opzettelijk aangebrachte verwonding aan een voetzool. Met acupunctuur in de buurt van de knie, reageerden de dieren vervolgens minder heftig op pijnprikkels aan hun wond dan zonder acupunctuur.
Andere en eerdere verklaringen voor de werking van acupunctuur wijzen vooral op het ontstaan van pijnstillende stoffen (lichaamseigen morfines) in de hersenen. Ikzelf denk eigenlijk dat het een combinatie is: dat er verschillende pijnstillende stoffen door het lichaam worden geproduceerd. Ook afhankelijk van de plaats en de wijze van aanprikken van een acupunctuurpunt. Tegelijkertijd denk ik dat we nog lang niet alles weten. Dat we nog veel wetenschappelijk onderzoek nodig hebben naar de werking van acupunctuur. Onderzoek naar hoe het nu komt dat acupunctuur zo goed werkt als pijnbestrijding.
Adenosine heeft verschillende functies in het lichaam. In een normaal functionerend lichaam dat intact is, speelt adenosine een rol bij slaap, opwinding, geheugenwerking en leren. Misschien dat acupunctuur daarom ook werkt bij slaapproblemen, bij sexuele problemen en bij leerproblemen. Rond wondjes komt ook altijd adenosine vrij. Waarschijnlijk “regelt” ons lichaam dat zó om de pijn minder te voelen.
Ik merk in mijn praktijk dagelijks dat mensen met begrepen en onbegrepen pijnen baat hebben bij acupunctuurbehandelingen. Vaak zijn mijn patiënten mensen die het hele medische circuit al door zijn geweest en die “met de pijn moeten leren leven”. Bijvoorbeeld mensen met pijnen die niet thuisgebracht kunnen worden. Of mensen met pijnen “waar niets (meer) aan te doen valt”. Ook zie ik veel mensen die medicijnen met vervelende bijwerkingen moeten gebruiken. Of mensen die klagen dat de medicatie niet écht goed werkt tegen de pijn.
Vaak kunnen een stuk of zes tot acht acupunctuurbehandelingen al een hele verlichting geven. De meesten van mijn patiënten vinden dat je de acupunctuurnaaldjes niet of nauwelijks voelt. Ook mensen die het in het begin wel eng leek, van die naaldjes in je lijf, zeggen dat het hen reuze meeviel. De naaldjes zijn immers veel kleiner dan injectienaalden en je hoeft er ook niet veel te gebruiken.