Werking van acupunctuur. Door wetenschappelijk onderzoek wordt steeds meer duidelijk!

Onderzoeksresultaten van de universiteit van York tonen op een objectieve manier aan dat acupunctuur significante effecten in de hersenen te weeg brengt. Bij patiënten die met acupunctuur behandeld werden, was een bepaald gedeelte van het zenuwstelsel veel minder actief. Namelijk dát deel dat voor de verwerking van pijn zorgt. Deze studie werd al weer enige tijd geleden gepubliceerd in het gezaghebbende medische vakblad 'Brain Research'

Professor Aziz Asghar, medeauteur van de studie, vertelt over het onderzoek: "De resultaten zijn echt zeer fascinerend. Het deactiveren van een deel van het zenuwstelsel zou een mechanisme kunnen zijn dat de behandeling ondersteunt. Misschien vormt het zelfs de basis van acupunctuur. Om dit te weten te komen, moeten we echter nog meer studies verrichten."

Werking
In China, Japan en Vietnam gebruiken geneesheren acupunctuur al meer dan tweeduizend jaar. Toch hebben moderne wetenschappers nog steeds niet helemaal kunnen doorgronden hóe acupunctuur precies werkt.

Uit verschillende andere wetenschappelijke onderzoeken blijkt weer dat acupunctuur het lichaam aanzet tot het maken van lichaamseigen pijnstillers en ontstekingsremmers. Misschien maakt juist de combinatie van de werking op ons zenuwstelstel en de aanmaak van die lichaamseigen stoffen, acupunctuur vaak succesvol. Maar heel precies kennen we de manier waarop acupunctuur werkt nog niet. Dát het werkt, wordt wel steeds duidelijker.

Effectiviteit
Wetenschappelijke onderzoeken toonden al aan dat acupunctuur effectief kan zijn bij het bestrijden van een tenniselleboog en misselijkheid na een operatie. Ook zijn er studies verricht naar de effecten van acupunctuur bij rugpijn, migraine en hoofdpijn en tal reumatische klachten. Wetenschappelijk gezien, blijken er dan sterke aanwijzingen te zijn dat acupunctuur een positief effect te weeg brengt.

De universiteit van York gaat nu onderzoeken of de acupunctuur ook heilzame effecten heeft voor mensen met een depressie. Er zijn al studies waaruit blijkt dat daar sterke aanwijzingen voor zijn.

Ook ikzelf ervaar in mijn praktijk dat de acupunctuurbehandelingen effect hebben bij veel (on)begrepen pijnklachten en bij ontstekingsklachten. Dat acupunctuur werkt, is eigenlijk het enige wat de meeste patiënten interesseert. Heel begrijpelijk. Echter ik zelf vind het ook heel belangrijk dat wetenschappelijk ook wordt aangetoond hóe acupunctuur werkt.

Algemene acceptatie
De wetenschappers uit York denken dat hun onderzoeken ertoe kunnen leiden dat acupunctuur meer geaccepteerd wordt als behandeling van bepaalde ziektebeelden.

Contact opnemen?
  • Voor uw vraag / meer informatie
  • Een vrijblijvend kort kennismakingsgesprek
  • Een consult/behandeling

Neem contact op

Waarom dokter Lieveld?
  • Als er geen oplossing was voor uw klacht
  • Afgestudeerd arts aan Universiteit Nijmegen
  • Westerse en Chinese deskundigheid

Over dokter Lieveld