Mijn werk als dokter

Het werk van een dokter kent grofweg twee aspecten. Allereerst het stellen van een diagnose bij een patiënt en vervolgens het behandelen van die patiënt.

Als arts voor acupunctuur en ortho-manuele technieken ben ik ook een “gewone” dokter. Daarom heb ik veel aandacht voor het stellen van de diagnose en doe ik altijd een second opinion. Daarvoor moet ik het volledige medische dossier van een patiënt doornemen. Anders kan ik geen juiste mening vormen over de medische geschiedenis en de aandoening van de patiënt. Meestal sturen de patiënten me deze gegevens tevoren toe. Ook komt het voor dat ik het bij de specialist of het ziekenhuis opvraag.

Daarna volgt het eerste consult. Dat duurt meestal één tot anderhalf uur. Ik neem dan een uitgebreide, zogeheten “anamnese” af. Dat wil zeggen dat ik goed naar de patiënt luister en een groot aantal vragen stel. Vervolgens doe ik een gedegen lichamelijk onderzoek. Daarnaast neem ik de bloeddruk op. Als het nodig is, overleg ik met de huisarts. Bijvoorbeeld over aanvullend röntgen- of bloedonderzoek.

Altijd informeer ik de patiënt ook over de reguliere behandelmogelijkheden. Soms moeten die volgens mij ingezet moeten worden. Dan dring ik er bij de patiënt op aan zich (ook) tot de huisarts of specialist te wenden.

In mijn praktijk zie ik enerzijds patiënten met een regulier gedocumenteerde ziekte zoals migraine, astma, reuma etc. Ook bij hen doe ik een second opinion. Dat is maar goed ook. Want bij een aantal patiënten blijkt dan toch dat er (inmiddels) ook nog iets anders aan de hand is.

Anderzijds zie ik veel mensen met klachten die een onbekende of onbegrepen oorzaak hebben. Dan span ik me in om mogelijke, onderliggende oorzaken aan het licht te brengen.

Bijvoorbeeld: gemiddeld eens per maand zie ik een patiënt, waarbij ik een tumor vermoed. Dan bel ik onmiddellijk de huisarts, nog tijdens het consult. De hele reguliere machinerie komt dan in werking. Dat moet ook. Want met acupunctuur kun je kanker niet verhelpen.

Wel kun je met acupunctuur het immuunsysteem en de energiehuishouding van ernstig zieke patiënten versterken. Bij chemo-therapie is acupunctuur effectief tegen de misselijkheid. Met acupunctuur werk ik dus aanvullend op de reguliere zorg, aan de kwaliteit van de dag van ernstig zieke mensen.

Verder kan ik met acupunctuur vaak veel betekenen voor mensen met pijn- ontstekings- en chronische klachten. Klachten die heel naar en pijnlijk zijn, die de kwaliteit van de dag ook ernstig aantasten, maar die niet levensbedreigend zijn.Toch blijft een juiste diagnose van belang. Met acupunctuur kun je namelijk “zo maar” de pijn weg prikken. Tegelijkertijd moeten we zeker weten dat er geen ander onderliggend probleem is. Want dat moet altijd ook aangepakt worden.

Contact opnemen?
  • Voor uw vraag / meer informatie
  • Een vrijblijvend kort kennismakingsgesprek
  • Een consult/behandeling

Neem contact op

Waarom dokter Lieveld?
  • Als er geen oplossing was voor uw klacht
  • Afgestudeerd arts aan Universiteit Nijmegen
  • Westerse en Chinese deskundigheid

Over dokter Lieveld