Overtuigend internationaal onderzoek onder 17.922 patiënten
Acupunctuur vermindert lage rugpijn, nek- en schouderpijn, chronische hoofdpijn en ontsteking van de gewrichten (osteoarthritis). Internationale wetenschappers bestudeerden de effecten van acupunctuur onder 17.922 mensen. Onderzoekers van het vermaarde Memorial Sloan-Kettering Kanker Centrum in New York leidden het wetenschappelijke team. Zij deden de grootste studie naar acupunctuur ooit. Het effect van acupunctuur bleek duidelijk aanwezig! De resultaten gaven aan dat echte acupunctuur meer pijnstillend is dan acupunctuur in niet-acupunctuurpunten, dus dan placebo-acupunctuur . Daarnaast bleek dat beide acupunctuurvormen weer beter waren dan een gangbare behandeling.Deze studie is van hoge kwaliteit. Dat blijkt ook wel uit de publicatie in het gezaghebbende internationale medische vakblad 'Archives of Internal Medicine' van 10 september jl. Het idee dat acupunctuur een nepbehandeling is, is met deze studie definitief naar het rijk der fabelen geholpen. Evenals het verhaal dat acupunctuur alleen werkt omdat de patiënt erin gelooft. Het is voor artsen nu ook wetenschappelijk gelegitimeerd om patiënten met chronische pijn op acupunctuur te wijzen. De conclusie van de studie luidt: “acupunctuur is effectief voor de behandeling van chronische pijn. Daarom is het verstandig om naar acupunctuur te verwijzen als mogelijke behandelvorm.”
De gerenommeerde Amerikaanse internist dr. Andrew Avins schreef in hetzelfde vaktijdschrift een commentaar op de studie:”Het is nu uit dit grootschalige onderzoek gebleken, dat acupunctuur werkt en een goede mogelijkheid is om naar te verwijzen.” Vervolgens zegt hij: “Uiteindelijk zoeken patiënten onze hulp om zich beter te voelen en om langer en prettiger te leven….De belangrijkste vraag is daarom of een therapie werkt. Of beter nog: zijn de voordelen van een therapie groter dan de risico’s?” Volgens Avins is er met dit onderzoek fors bewijs geleverd dat acupunctuur meer voordelen biedt dan de gebruikelijke zorg voor patiënten met chronische pijn.
Ook het Nederlandse artsenblad Medisch Contact schreef positief over deze studie. Mijn eigen ervaring is, dat het effect van acupunctuur bij veel patiënten groot is. Soms sta ik zelf ook verbaasd over de positieve werking ervan. Vooral bij lastig te behandelen aandoeningen als oorsuizen, RSI of whiplash. Maar vooral ben ik telkens weer heel blij als iemands pijn over is of wanneer iemand weer goed slaapt. De kwaliteit van leven van mensen verbeteren, dat is wat ik wil. Met acupunctuur lukt dat vaak wonderwel. In mijn praktijk zie ik veel mensen die eerder te horen kregen dat ze met hun pijn of kwaal moeten leren leven. Ook zie ik veel patiënten die verteld werd dat er niets te vinden is. Terwijl ze veel pijn of andere klachten hebben.
Weer andere mensen komen voor acupunctuur omdat hun medicatie niet afdoende werkt. Dan kan acupunctuur aanvullend zijn. Zo kan de combinatie van medicijnen en acupunctuur goede resultaten opleveren. Het mooie van acupunctuur is dus dat het ook heel goed kan werken als je je medicatie gewoon blijft gebruiken. Je bent niet verplicht om ermee te stoppen, omdat acupunctuur anders niet zou werken. Neen, acupunctuur doet zijn werk toch wel.
Maar heel veel mensen willen liever stoppen met hun medicatie. Omdat ze last hebben van de bijwerkingen van hun medicijnen of omdat ze niet hun hele leven pillen willen slikken. Soms is stoppen verantwoord en soms ook niet. Want sommige medicijnen kunnen heel nuttig of zelfs onontbeerlijk zijn. Echter, er zijn ook medicijnen die met acupunctuur redelijk eenvoudig en zonder risico afgebouwd kunnen worden. Denk hierbij aan pijnstillers, slaapmiddelen en bepaalde anti-depressiva. Natuurlijk is dat afhankelijk van de aandoening en de persoon in kwestie. Wel moet een eventuele afbouw altijd heel deskundig begeleid worden. Onder andere daarom is het belangrijk dat u zich tot een arts voor acupunctuur wendt, als u acupunctuur overweegt.
Aangehaalde studies : 1: Vickers AJ, Cronin AM, Maschino AC, Lewith G, Macpherson H, Foster NE, Sherman KJ, Witt CM, Linde K:for the Acupuncture Trialists' Collaboration.; Acupuncture for Chronic Pain: Individual Patient Data Meta-analysis; Arch Intern Med. 2012 Sep 10:1-10. doi: 10.1001/archinternmed.2012.3654.; Epub ahead of print. 2: Avins AL.: Needling the Status Quo: Comment on "Acupuncture for Chronic Pain"; Arch Intern Med.; 2012 Sep 10:1-2. doi: 10.1001/archinternmed.2012.4198.; Epub ahead of print.