Helaas zijn de ziekte van Parkinson en veel parkinsonismen (aan Parkinson verwante aandoeningen) nog steeds niet écht te genezen. Wel kunnen we met medische acupunctuur de verschillende symptomen van Parkinson en parkinsonismen vaak goed behandelen. Sommige patiënten hebben bijvoorbeeld last van een gevoel alsof ze in een kooi zitten opgesloten. Hun lichaam is dan hun ‘kooi.’ Vaak verdwijnt dit gevoel al na enkele behandelingen.
Ook vertellen patiënten me dat ze hun handen beter kunnen bewegen: dat hun fijne motoriek verbetert. Het beven van een hand of arm kan worden terug gebracht. Dat is heel belangrijk. Veel mensen met Parkinson of parkinsonismen hebben steeds minder contacten buiten de deur: ze durven geen kopje koffie meer in de hand te nemen, omdat de hand zo beeft. Ze durven niet meer uit eten te gaan of willen niet meer in de eetzaal met hun eetgroepje eten, omdat ze bang zijn te knoeien door de bevende hand of arm.
Wilt u meer weten?
Omdat acupunctuur een sterk positieve effect op het beven heeft, op de stijfheid van de spieren, op de bewegingsmoeilijkheden, pijn en obstipatie, is bij veel van mijn patiënten de kwaliteit van de dag zeer sterk toegenomen.
Meer over de aandoening Parkinson
Verder helpt acupunctuur de meeste van hen om ook meer algemene klachten te verlichten of zelfs te verhelpen, zoals vermoeidheidsklachten, slaapstoornissen, spanning en stress, depressiviteit en angst, acceptatieproblemen.
Het prettige van acupunctuur is ook dat het naast de reguliere behandelingen kan worden toegepast. Een patiënt hoeft dus niet te stoppen met de ‘gewone’ medicijnen om acupunctuur effect te laten hebben. Bij Parkinson of parkinsonismen is het namelijk niet altijd raadzaam om met bepaalde medicijnen te stoppen. Wel kunnen medicijnen met nare bijwerkingen dikwijls gestopt of vervangen worden.
Ik raad mijn patiënt wel altijd aan om dit in samenspraak met de behandelende huisarts of specialist te doen. Vaak neem ik hierover ook zelf contact op met huisarts of medisch specialist. Dit doe ik uiteraard alleen na overleg met de patiënt. Ik merk dan dat bij mijn meer regulier werkende collega’s steeds meer openheid en welwillendheid aan het ontstaan is, als het om acupunctuur gaat. Op zich niet vreemd want in het buitenland wordt acupunctuur vaak al niet meer als alternatief gezien. Maar wel prettig, vooral voor de patiënt, omdat overleg en afstemming natuurlijk heel belangrijk zijn
Ik adviseer mijn patiënten meestal om een cyclus van 8 behandelingen te volgen. Daarna evalueren we of er zinvolle effecten zijn. Vervolgens willen de meeste patiënten vaak doorgaan, omdat er een sterk opgaande lijn te zien is, waarvan op dat moment het einde nog niet in zicht is. De kwaliteit van leven is dan al sterk verbetert en een aantal symptomen flink verminderd of verholpen. Meestal gaan we dan naar een behandelfrequentie van één tot twee maal per maand.
Inmiddels is er ook weenschappelijk bewijs dat acupunctuur effectief is bij dieren. Dat lijkt de theorie dat acupunctuur een placebo (een neptherapie, die werkt omdat je er in gelooft) is, te ondermijnen. Acupunctuur lijkt het celverlies in een bepaald deel van de hersenen tegen te gaan. Dit hersensysteem is nodig om goed te kunnen bewegen. In een andere dierexperimentele studie bleek dat acupunctuur de afbraak van de lichaamseigen stof dopamine in een ander deel van de hersenen kon remmen. Zo bleef er meer van de belangrijke stof dopamine beschikbaar. Dopamine zorgt er onder andere voor dat een dier of mens blij kan zijn en zich prettig kan voelen.
In studies bij mensen vonden onderzoekers dat acupunctuur bij Parkinson patiënten bepaalde neurofysiologische waarden verbetert. Voorts wordt er in een andere klinische studie (een wetenschappelijke studie naar de effecten van een therapie of van medicijnen op mensen) beschreven dat patiënten zelf ook aangeven dat acupunctuur verschillende klachten en symptomen verlicht. Zoals: beven, stabiliteit bij lopen, handschrift, traagheid van bewegen, pijn, slaapstoornissen, depressie en angsten. Met behulp van objectieve meetmethoden bleek vooral een positief effect op slaap en de slaapkwaliteit. Daarnaast bleek acupunctuur op vrijwel alle andere objectieve meetlijsten een positieve verschuiving te weeg te brengen op meer algemene symptomen.
Acupunctuur brengt dus vaak een oplossing bij Parkinson, parkinsonismen en veel andere aandoeningen die in de gewone zorg niet of niet zo snel kunnen worden opgelost. In het buitenland zijn er daarom verschillende neurologische en neurobiologische centra die acupunctuur inzetten als een ondersteunende behandeling bij uiteenlopende neurologische syndromen, waaronder Parkinson en parkinsonismen. Het is jammer dat er in Nederland niet meer bekendheid is met de werking van acupunctuur. Immers we moeten alles op alles zetten om mensen met klachten die zo’n negatieve invloed hebben op het dagelijkse leven te helpen.