Mijn patiente mevrouw Heersma (gefingeerde naam) heeft onlangs weer een huttentocht gemaakt in Oostenrijk. Dat was bijzonder, want mevrouw Heersma lijdt aan botontkalking oftewel osteoporose. Mevrouw Heersma is inmiddels 73 jaar. Ze doet aan bergwandelen en aan Nordic walking. Een jaar of vijftien geleden kreeg ze echter last van ernstige pijnen in haar rug. Het was botontkalking oftewel osteoporose waar ze zulke hevige pijnen van kreeg.
Bot is levend weefsel. We bouwen tijdens ons leven voortdurend bot op. Tegelijkertijd wordt bot ook voortdurend weer afgebroken. Voor ons dertigste levensjaar is de opbouw groter dan de afbraak. Hierdoor worden onze botten steviger. Na ons vijfendertigste wordt de afbraak geleidelijk aan steeds groter dan de opbouw. Hierdoor worden onze botten steeds minder stevig.
Wanneer loop je nu een verhoogd risico op botontkalking?
Enkele risicofactoren zijn: een (te) laag lichaamsgewicht, weinig bewegen, medicijngebruik, bijvoorbeeld prednison of prednison-achtige stoffen. Verder: onvoldoende inname van calcium en vitamine D en voor vrouwen een vroege overgang.
Wat was er nu bij mevrouw Heersma aan de hand?
Zij had een vrij laag lichaamsgewicht. Nu is te dik ook niet gezond, maar als het lichaamsgewicht te laag wordt, vormt dat een risico voor botontkalking. Daarnaast was ze vroeg in de overgang gekomen. Ook had ze in haar leven veel last gehad van longontstekingen, waarvoor ze prednison gekregen had.
Mevrouw Heersma wendde zich zo’n tien jaar geleden op advies van haar huisarts tot mij. Na tien behandelingen wandelde mevrouw Heersma weer zonder pijn. Na nog enkele behandelingen, kon ze indertijd weer een huttentocht aan. Dat was heel goed om verdere botontkalking tegen te gaan.
Weer in beweging komen doorbreekt de achteruit gang
Zo versterkt het een het ander. Door weer pijnloos te kunnen bewegen, brak mevrouw Heersma uit de vicieuze circel: door minder bewegen, gaat de botmassa achteruit, waardoor je weer minder goed kunt bewegen enzovoort enzovoort. Inmiddels komt mevrouw al een jaar of tien af en toe terug voor wat onderhoudsbehandelingen. Doordat deze de pijnen bestrijden, kan ze goed bewegen. Dat heeft dan weer een positieve invloed op haar botmassa. Deze gaat ieder jaar vooruit in plaats van achteruit! En pijn? Die heeft ze nauwelijks meer!