Heeft ook u (weer) goede voornemens voor 2010? Als u dit leest, bent u wellicht nog in feeststemming: de jaarwisseling staat voor de deur en de gezelligheid kent geen tijd. Maar heeft u al goede voornemens voor 1, 2 of voor maandag 4 januari? Bent u ook van plan uw levensstijl te verbeteren? Door af te gaan vallen of te stoppen met roken?
Ik heb ze ook…die goede voornemens. Ook ik moet meer bewegen en beter op mijn conditie en mijn gewicht letten. Het lastige is echter dat wij mensen gericht zijn op zo weinig mogelijk energie verspillen en dus zo min mogelijk bewegen. Dat komt door de evolutie. Vanuit de oertijd hebben wij mensen onder andere overleefd doordat ons lichaam slim omging met onze energie.
Het probleem met op dieet gaan is nu, dat ons lichaam daarop reageert als in de oertijd, bij voedselschaarste. Want de meeste diëten hebben een aantal zaken gemeen. Zoals een laag caloriegebruik en een strikte beperking in onze voedingskeuze. Ons gewicht kan op die manier in eerste instantie wel verminderen.
Maar er zijn zeker twee problemen. Probleem 1. Waar bestaat dit verloren gewicht uit? In veel gevallen komt het verloren gewicht van vocht en spiermassa en niet van lichaamsvet. Immers als we ons lichaam uithongeren, verbrandt het spiermassa om in de energiebehoefte te voorzien. Echter, minder spiermassa betekent dat ons lichaam minder energie verbruikt. Probleem 2. Wat gebeurt er wanneer we te weinig calorieën binnenkrijgen? Ons lichaam schakelt bij te weinig eten, over in een “overlevingsfase”. Dan vertraagt ons lichaam ons metabolisme automatisch. Dit is een ingebouwd overlevingsmechanisme. Want vroeger kwamen er periodes voor, waarin voedsel erg schaars was. Daarom aten mensen zoveel ze konden, tijdens perioden dat er voldoende eten voorhanden was. Hun lichaam sloeg de extra energie op als lichaamsvet. Wanneer er dan een periode aanbrak waarin minder te eten was, moesten de mensen zien te overleven. Echter, gelukkig hadden ze dan vaak die vetreserves opgebouwd.
Tegelijkertijd schakelde ons metabolisme in tijden van schaarste direct een treedje lager. Op die manier beschermde ons lichaam zichzelf. Echter: dat doet ons lichaam nu (helaas!?!) nog steeds. Dus: als we zo maar op dieet gaan en minder gaan eten, schakelt ons lichaam een versnelling lager, net als in vroeger tijden. Toen was dat echter handig om te overleven. Tegenwoordig, met zo veel eten onder handbereik, werkt dat prachtige overlevingsmechanisme juist tegen ons.
We raken dan in een vicieuze cirkel. Tot op het moment dat we amper nog iets eten en toch niet meer afvallen. Vaak geven we dan teleurgesteld op en gaan terug naar ons oude eetpatroon. Maar omdat ons lichaam nog steeds in de overlevingsfase verkeert en dus zeer weinig energie verbruikt, krijgen we opeens veel te veel calorieën binnen. U kunt al raden wat er gebeurt. In een korte tijd komen we dan weer kilo’s weer aan. Dit is het beruchte “jojo-effect”.
Mijn ervaring met acupunctuur is, dat acupunctuurbehandelingen mijn patiënten helpen om op een gezonde manier, blijvend lichaamsvet kwijt te raken. In mijn praktijk merk ik dat bij het overgrote deel van de mensen, het jojo-effect niet ontstaat. We denken dat dit komt doordat acupunctuur ingrijpt in het energiesysteem van ons lichaam. Ons metabolisme wordt door acupunctuur vermoedelijk op een positieve manier gestimuleerd. Daarnaast remt acupunctuur het hongergevoel en verhoogt het de energie die mensen hebben. Mensen worden er actiever, alerter en vrolijker van.
Tegelijkertijd is dagelijks 30 minuten bewegen van groot belang. Een half uurtje wandelen of fietsen is voldoende. De hartfrequentie moet dan wel gemiddeld rond de 120 slagen per minuut liggen.
Het probleem bij stoppen met roken, is vaak dat mensen weer gaan roken, omdat ze in gewicht aankomen. Ik hoor vaak zeggen: “liever roken dan te dik zijn”. Ik probeer bij de mensen die willen stoppen met roken, de vaak onvermijdelijke gewichtstoename, te voorkomen. In de meeste gevallen lukt dat.
We weten nog niet precies hoe acupunctuur werkt, als het gaat om afvallen of stoppen met roken. Wel zijn in wetenschappelijke studies aanwijzingen gevonden dat acupunctuur helpt bij afvallen en stoppen met roken. Maar er is nog veel meer wetenschappelijk onderzoek nodig. Ik vind het belangrijk dat onderzocht wordt, hoe acupunctuur werkt en wat de effecten van acupunctuur zijn.
Nu is voor tal van aandoeningen al wel wetenschappelijk aangetoond dat acupunctuur positieve effecten heeft. Zoals bij chronische pijnen, lage rugklachten, reumatische aandoeningen, allergieën, migraine en hoofdpijn, vruchtbaarheidsklachten, slapeloosheid, depressie, angsten en burn-out.
Tegelijkertijd merk ik dat het mijn patiënten een zorg zal zijn of het effect wetenschappelijk aantoonbaar is. Als het hen maar helpt: en dat doet acupunctuur heel vaak.