Ongeveer een jaar geleden kwam een dame van 45 jaar uit Tilburg voor een eerste consult in mijn praktijk. Ik noem haar hier mevrouw Lucassen, wat natuurlijk niet haar echte naam is. Zij was coupeuse en ontwerpster van kleding. Ze had haar eigen studio en naaiatelier. Daar vervaardigden zij en een vijftal medewerksters vooral exclusieve kleding die zijzelf had ontworpen.
Nu had deze ondernemende mevrouw al sinds 1983 last van lage rugpijn en overgewicht. De pijn kwam bij mevrouw Lucassen wisselend opzetten en nam vervolgens weer af. Mevrouw had verder last van uitstraling in de linkerzij en in het linkerbeen. Er was gelukkig geen sprake van spierzwakte in dat linkerbeen. Ook had ze geen problemen met plassen en de stoelgang en de ontlasting waren normaal.
In de loop van de tijd kwam mevrouw Lucassen door de pijn steeds moeilijker in slaap. Ook het doorslapen werd steeds lastiger. In haar slaap was ze namelijk altijd een woelwater geweest. Daardoor werd ze nu bij het omdraaien steeds vaker wakker van de pijn.
Haar hobby's waren boetseren en schilderen. Deze kon ze echter nog maar met moeite uitoefenen doordat ze niet lang in een en dezelfde houding kon zitten. Voorts kon ze geen druk met haar handen meer zetten, iets wat bij boetseren wel noodzakelijk is.
Uiteindelijk belandde ze bij de neuroloog. Deze liet röntgenfoto's van haar wervelkolom maken. Er was een kleine uitstulping van een tussenwervelschijf te zien. Die drukte tegen de zenuw aan die naar het linkerbeen leidt. Maar deze geringe afwijking was onvoldoende indicatie om tot een operatie over te gaan.
Ten einde raad kwam ze op mijn spreekuur. Ik behandelde haar tegen de pijn met klassieke acupunctuur. De westerse wetenschappelijke verklaring voor de pijnstillende werking die er dan optreedt, is de volgende. Door stimulatie van bepaalde acupunctuurpunten gaat het lichaam meer endorfinen aanmaken. Endorfinen zijn pijnstillers die het lichaam zelf produceert en waardoor de pijn sterk vermindert of verdwijnt. Verder is een effect van de acupunctuurbehandeling dat er spierontspanning optreedt. En dat de energiehuishouding van de patiënt sterk verbetert.
Tijdens de reeks acupunctuurbehandelingen wilde mevrouw Lucassen stoppen met het haar al eerder voorgeschreven bewegingsprogramma. Ze was bang het genezingsproces te verstoren. Ik raadde haar echter aan om door te gaan met bewegen, juist nu de pijn minder en haar energieniveau hoger werd. Gelukkig heeft ze deze raad opgevolgd. Na 12 behandelingen had mevrouw Lucassen zoveel minder pijn dat haar dagelijkse handelen er niet meer door belemmerd werd. Ze komt nu nog een keer per maand voor een “onderhoudsbehandeling”. Tijdens een eerste consult voer ik altijd een zeer uitgebreid intakegesprek met de patiënt. Verder onderzoek ik de patiënt op de reguliere Westerse wijze en op de wijze van de traditionele Chinese geneeskunde. Op basis van de gegevens die ik zo verkrijg, bepaal ik het behandelplan. Onder meer welke van de meer dan 700 acupunctuurpunten ik bij een patiënt moet behandelen. Want iedere individuele patiënt heeft zijn eigen specifieke lichaam, verhaal en situatie. Uiteraard kan ik het behandelplan telkens, aan het begin van een vervolgconsult, weer bijstellen. Want bij elke vervolgbehandeling evalueer ik de vorderingen met de patiënt.
Op mijn advies startte mevrouw Lucassen verder met heel rustig af te vallen. Niet met een afvalrace. Dat is ongezond en vaak is het resultaat niet blijvend. Een geringer gewicht is natuurlijk altijd een voordeel bij gewrichts- of rugklachten. De gewrichten en de rug worden zo immers veel minder belast.
Dit afvallen ondersteun ik ook met acupunctuur. Hierdoor krijgt iemand vaak veel minder trek. Veel patiënten zeggen dat ze tegen etenstijd honger gaan voelen, maar dat ze dan eigenlijk geen zin hebben in eten. Natuurlijk moeten ze dat dan wel doen. Maar het kost een patiënt dan veel minder moeite om maat te houden. Verder kan acupunctuur de stofwisseling stimuleren. Daardoor verloopt het afvallen vaak ook beter en gemakkelijker.