De decembermaand roept heel wisselende gevoelens en gedachten op bij mensen. Velen vinden Sinterklaas en Kerstmis reuze gezellig en momenten van fijn samenzijn met geliefden, familie en vrienden.
Maar voor anderen is het niet zo’n plezierige tijd. De decemberfeesten zijn soms pijnlijk voor mensen die een dierbare hebben verloren, voor mensen die mooie herinneringen hebben aan tijden die nooit meer terug komen. Het gemis voelt in december schrijnender dan “normaal”. In mijn praktijk merk ik dat ook mensen die omringd zijn door velen die hen liefhebben, zich in deze tijd soms toch somber voelen. Zij zijn niet alleen, maar wel eenzaam. Ook kan december een naar gevoel oproepen bij mensen die juist minder fijne herinneringen aan de sinterklaas- en kerstfeesten van vroeger hebben.
Zoals bij een 48-jarige patiënt. Ieder jaar begonnen zijn depressieve klachten begin november. Achteraf begreep hij dat het rond de tijd was dat de Sint in het land zou aankomen. De klachten waren half maart weer “als vanzelf” verdwenen. Bij nadere analyse bleken deze te worden veroorzaakt door de opduikende gedachten aan de vervelende sfeer die hij thuis als kind had meegemaakt. Waarvan de nare herinneringen in de sint- en kersttijd juist weer opdoken.
Mensen met depressieve klachten hebben vaak onprettige dingen meegemaakt waar ze jaren later nog last van kunnen krijgen. Depressieve klachten uiten zich vaak in de vorm van somberte, slapeloosheid, concentratieverlies, nergens toe kunnen komen en nergens plezier meer aan beleven. Mensen met depressieve klachten blijken vaak een tekort te hebben aan de lichaamseigen stof serotonine. Serotonine is een zogenaamde neurotransmitter. Serotonine zorgt voor een goede communicatie tussen cellen in de hersenen. Als we een tekort aan die stof hebben, dan kunnen we aan depressieve stemmingen gaan lijden. Uit westers wetenschappelijk onderzoek blijkt dat acupunctuur de aanmaak van serotonine stimuleert. Ook blijkt acupunctuur de aanmaak van de lichaamseigen stof adrenaline te kunnen verhogen. Door de natuurlijke toename van beide stoffen gaan mensen met depressieve klachten zich minder somber, neerslachtig en futloos voelen.
Al een aantal jaren gebruikte mijn 48-jarige patiënt antidepressiva. Deze gaven hem echter veel bijwerkingen. Drie jaar geleden startten we de behandelingen in oktober en bouwden de antidepressiva af, in samenspraak met zijn huisarts. De effecten lieten niet lang op zich wachten. Hij sliep weer door. Ook begon hij zich overdag beter te voelen. Hij begon weer dingen te ondernemen en plezier in het leven te krijgen. We stopten de behandelingen eind maart omdat hij weer helemaal de oude was. Hij komt nu ieder najaar terug voor driewekelijkse “onderhoudsbehandelingen”. Het gaat goed met hem, met zijn gezin en zijn werk.