“December”-depressie

In de aanloop naar de decemberfeesten hoor ik van mijn patiënten verschillende geluiden. Veel mensen vinden het een reuze gezellige tijd. Met elkaar ‘cocoonen’ rond de haard of de kerstboom, knusse etentjes en cadeautjes geven en ontvangen. Toch zijn er ook veel mensen voor wie het najaar, en vooral december, een minder prettige tijd is. Als de bladeren gaan vallen en de dagen korter worden, krijgen veel mensen last van een minder prettige stemming.

Benieuwd of acupunctuur u kan helpen?

Daarnaast heb ik patiënten die de feestdagen vroeger, toen hun familie nog compleet was, heel plezierig vonden. Maar door het verlies van een of meer dierbaren, zijn de feestdagen niet meer wat ze waren. Integendeel, tijdens dagen dat alles juist heel intiem, knus en gezellig zou moeten zijn, komt het verdriet om het ontbreken van de geliefde(n) weer extra scherp naar boven.

Ook ken ik veel patiënten die juist niet zo’n leuke herinnering hebben aan de feestdagen bij hen vroeger thuis. Bij hen komen bij zoveel nadruk op de gezelligheid die er eigenlijk zou moeten zijn, herinneringen aan de onplezierige tijd van vroeger weer terug. Dit kan heel pijnlijk zijn. Vooral als de patronen in de familie momenteel nog dezelfde zijn als toen.

Zoals bij mijn patiënt, de 48-jarige meneer Vergeer (gefingeerde naam). Ieder jaar begonnen zijn depressieve klachten zo half november. Achteraf begreep hij dat het rond de tijd was dat de Sint in het land aankwam. De klachten waren half februari weer “als vanzelf” verdwenen. Nu was meneer Vergeer werkzaam in de financiële sector. Daar is het einde van het jaar een tijd van topdrukte. Hij vond dat hij het zich niet kon veroorloven, drie maanden per jaar minder creatief en productief te zijn.

Met enkele behandelingen energiek de winterdoor?

Enkele jaren geleden schreef ik een column over winterdepressie in de Trompetter. Naar aanleiding daarvan kwam hij toen op mijn spreekuur. Echter, hij bleek niet zozeer een winterdepressie te hebben. Wel had hij naarmate hij ouder werd, steeds meer last van onderhuidse gevoelens van onbehagen in de wintertijd. Bij nadere analyse bleken deze te worden veroorzaakt door de opduikende herinneringen aan de vervelende sfeer die hij als kind had meegemaakt in de Sinterklaas- en Kersttijd. Immers ook in zijn jeugd was dat al een tijd van in familieverband gezelligheid en warmte beleven. Echter wat hij bij zijn vriendjes thuis aan gezelligheid zag, was er bij hem thuis niet. Integendeel..en juist in die decembertijd werd hem als kind al, het verschil met andere families pijnlijk duidelijk.

Mensen met depressieve klachten hebben soms nare dingen meegemaakt waar ze jaren later nog last van kunnen krijgen. Depressieve klachten uiten zich vaak in de vorm van somberte, slapeloosheid, concentratieverlies, nergens toe kunnen komen en nergens plezier meer aan beleven. Degene die aan depressieve stemmingen lijdt, kan niet altijd op evenveel medeleven rekenen. Ook meneer Vergeer kreeg reacties als: “moet je daar nog steeds mee zitten, het is toch al zo lang geleden?” of: “ ja, ik heb ook van alles meegemaakt en ik wordt toch ook niet depressief?”

Echter mensen met een depressie blijken vaak een tekort te hebben aan de lichaamseigen stof serotonine. Serotonine is een zogenaamde neurotransmitter. Serotonine zorgt voor een goede communicatie tussen cellen in de hersenen en blijkt depressieve klachten tegen te gaan. Als je nu een tekort aan die stof hebt, dan kun je aan depressieve stemmingen gaan lijden. Uit Westers wetenschappelijk onderzoek blijkt dat acupunctuur de aanmaak van serotonine stimuleert. Ook blijkt acupunctuur de aanmaak van de lichaamseigen stof adrenaline te kunnen verhogen. Door de natuurlijke toename van beide stoffen gaan mensen met depressieve klachten zich minder somber, neerslachtig en futloos voelen.

Neem geheel vrijblijvend contact op

Ieder jaar komt meneer Vergeer begin november voor een aantal behandelingen bij mij langs. Zo komt hij al drie jaar opgewekt en energiek de winter door. Ik gebruik minuscule naaldjes. Deze zijn veel kleiner dan bijvoorbeeld injectienaalden. Daarom voelen mijn patiënten er nauwelijks iets van. Meestal vallen ze vaak lekker in slaap of doezelen ze heerlijk weg tijdens de behandeling. Omdat deze ontspannend en rustgevend werkt.

Contact opnemen?
  • Voor uw vraag / meer informatie
  • Een vrijblijvend kort kennismakingsgesprek
  • Een consult/behandeling

Neem contact op

Waarom dokter Lieveld?
  • Als er geen oplossing was voor uw klacht
  • Afgestudeerd arts aan Universiteit Nijmegen
  • Westerse en Chinese deskundigheid

Over dokter Lieveld