Astma, chronische bronchitis en longemfyseem noemden we tot voor kort CARA. We gingen ervan uit dat deze verschillende longziekten verschillende verschijningsvormen waren van een erfelijk bepaalde ziekte. De laatste jaren zijn echter de verschillen tussen de uitingsvormen steeds duidelijker geworden. Daarom maken we nu verschil tussen astma en COPD.
Astma is een luchtwegontsteking. Hierdoor zijn vooral de kleine luchtwegen erg prikkelbaar. Al bij een kleine prikkel vernauwen deze zich. Bijvoorbeeld door het inademen van sigarettenrook. Dan kan de lucht moeilijker door de luchtwegen heen stromen. Hierdoor gaat het ademen minder makkelijk en wordt iemand benauwd. Ook gaat iemands ademhaling dan vaak piepen. Vaak hoest iemand dan ook veel en geeft slijm op. Gelukkig kan de vernauwing ook weer verdwijnen als de astma goed wordt behandeld. De ontsteking zelf verdwijnt echter niet. Daardoor zullen de luchtwegen vaak de neiging hebben weer te vernauwen bij een nieuwe prikkel. Daarom is het belangrijk op te sporen welke prikkels de vernauwing veroorzaken.
COPD is de Engelse afkorting van “Chronic Obstructive Pulmonary Disease”. Dit betekent: een niet voorbijgaande(chronic) , de ademhaling belemmerende (obstructive), long (pulmonary) ziekte (disease). Evenals astmapatiënten hebben mensen met COPD moeite met de ademhaling.Ze hebben het vaak benauwd, ze hoesten veel en geven slijm op. Bij COPD komt dat echter door een beschadiging aan de longen. Meestal heeft roken deze beschadiging veroorzaakt. De schade die er aan de longen is ontstaan, kan niet worden hersteld. Wel kunnen we veel doen om een verdere achteruitgang van de longen zo veel mogelijk te vertragen. Ook kunnen we veel doen om zo weinig mogelijk last te hebben van de klachten. Het belangrijkste is stoppen met roken.
Tussen de 13 en 18% van de volwassen Nederlanders heeft astma of COPD. Door het werk veroorzaakt astma en door het werk verergerend astma, zijn samen verantwoordelijk voor 10% van de gevallen van astma op volwassen leeftijd. Waarschijnlijk is bij15% van de COPD- patiënten er een relatie tussen het ontstaan of verergeren van de ziekte en het werk.
Sommige mensen hebben dus “beroepsastma”. Zij hebben klachten die veroorzaakt of verergerd worden door stoffen die zij in hun werk tegenkomen.
Denk bijvoorbeeld aan bakkers die door rondstuivend meel astmatische klachten kunnen krijgen. Of aan de kunstschilder die astmatisch werd van een bepaald type olieverf dat hij gebruikte. Gelukkig kon hij een ander soort verf gaan gebruiken en toch hetzelfde effect bereiken.
De klachten bij beroepsastma ontwikkelen zich langzaam. Vaak heeft een patiënt in het begin geen symptomen, maar beginnen die na een paar jaar op te spelen. Meestal worden de klachten minder als iemand vrij is of vakantie heeft.
Stoffen die beroepsastma kunnen veroorzaken of kunnen verergeren zijn verder bijvoorbeeld:
- Kikkererwten en sojabonen;
- Isocyanaten: men gebruikt deze bij het produceren van verf, vernissen,schuimrubber en lijm;
- Colofonium: lassers gebruiken deze stof bij het lassen;
- Platinazouten: goudsmeden gebruiken deze stoffen bij het maken van sieraden;
- Latex: zoals in handschoenen zit die artsen en verpleegkundigen gebruiken;
- Drijfgassen in bijvoorbeeld haarlak of luchtjes in een kapperszaak, waar kappers klachten door kunnen krijgen;
- Haren en/of huisschilfers van dieren: dierenartsen, hun assistenten, dierenverzorgers kunnen hier last van krijgen.
Het komt voor dat iemand een goede oplossing op de werkplek heeft gevonden maar dat betrokkene toch nog astmatische klachten heeft. Dan zou acupunctuur in beeld kunnen komen. Acupunctuur helpt de symptomen van (beroeps)astma en COPD te verlichten. De meeste astma- en COPD-patiënten voelen zich energieker en fitter na een aantal behandelingen.