Twee jaar geleden kwam meneer Visser (gefingeerde naam) nadat hij een beroerte had gehad op mijn spreekuur. De beroerte had 8 maanden voor dit consult plaatsgehad. De medische term voor beroerte is overigens CVA: cerebro vasculair accident. Oftewel een ongeluk in de bloedvaten van de hersenen. Door dit ongeluk wordt de toevoer van bloed in de hersenen verstoord. Grofweg onderscheiden we twee typen beroertes. Iemand kan een scheurtje in een bloedvat in de hersenen krijgen. Dan lekt er bloed weg en spreken we van een hersenbloeding. Ook kan er bij iemand een afsluiting in een bloedvat in de hersenen optreden. Dan spreken we van een herseninfarct.
Zowel bij een hersenbloeding als bij een herseninfarct krijgt een bepaald deel van de hersenen geen zuurstof- en voedselrijk bloed meer aangeleverd. Waardoor dat deel beschadigd raakt of zelfs helemaal afsterft.
De 73-jarige meneer Visser had een herseninfarct gehad. Herseninfarcten komen vaker voor dan hersenbloedingen, vooral bij oudere mensen. 80% van de beroertes is een herseninfarct. Bij meneer Visser was het gedeelte in de hersenen aangetast dat de rechterkant van zijn lichaam aanstuurt. Daardoor was hij praktisch geheel verlamd aan zijn rechterarm en rechterbeen. In de eerste maand van de behandelingen werd neuro-acupunctuur en klassieke lichaamsacupunctuur toegepast. Een andere naam voor neuro-acupunctuur is schedelacupunctuur. Door enkele minuscule naaldjes onder een bepaalde hoek en met een bepaalde beweging in de hoofdhuid te plaatsen, probeer je een bepaald deel van de hersenen vrij direct te prikkelen. Door die prikkels probeer je het aangedane deel van de hersenen te activeren. Je probeert ook blokkades op te heffen. Zodat er herstel optreedt.
Meer informatie over Neuro-acupunctuur
Via klassieke lichaamsacupunctuur breng je eveneens minuscule naaldjes aan. Nu in de niet goed functionerende lichaamsdelen. Ik probeerde de handen, armen en benen van meneer Visser te activeren door prikkels te geven op bepaalde zogeheten acupunctuurpunten. Deze liggen volgens de traditionele Chinese geneeskunde op bepaalde plekken van de 12 energiebanen van het lichaam. De Chinezen noemen deze energiebanen meridianen. Recente, ook Westerse, wetenschappelijk onderzoeken tonen overigens het bestaan van die energiebanen en van acupunctuurpunten aan.
Het leek een wonder: aan het eind van de eerste behandeling kon meneer Visser zijn rechterhand enigszins bewegen en ook was er gevoel terug in zijn rechtervoet. En we zagen zijn tenen op en neer gaan. Alleen… in de traditionele Chinese geneeskunde weten we dat dit geen wonderen zijn. Maar logische gevolgen van het op een juiste wijze stimuleren van de juiste acupunctuurpunten. Het is wel van belang de eerste maand twee tot drie maal per week te behandelen. Liefst zo snel mogelijk na de acute, levensbedreigende fase. Hoe sneller met acupunctuur behandeld kan gaan worden, hoe groter de kans op meer herstel. Maar ook bij patiënten als meneer Visser, patiënten die pas na langere tijd komen om behandeld te worden, kan acupunctuur nog een redelijke tot aanzienlijke verbetering bewerkstelligen.
Meneer Visser liep na twee maanden weer zelfstandig. Wel met een slepend been maar hij kon thuis de trap weer op. Na 6 maanden kon hij zijn rechterarm weer zo gebruiken dat hij zonder aanpassingen of hulp zelfstandig kon eten, computeren, bellen en autorijden.
Meneer Visser laat zich nog steeds regelmatig behandelen. Omdat hij vindt dat de acupunctuurbehandelingen hem telkens toch nog kleine verbeteringen brengen. Ik zie veel patiënten zoals meneer Visser op mijn spreekuur. Bij praktisch iedereen lukt het een verbetering te bewerkstelligen. Wel is de mate van resultaat van acupunctuurbehandelingen afhankelijk van de ernst van de hersenbeschadiging. Hoe ernstiger, hoe kleiner de kans op grote resultaten. Verder speelt de tijd die ligt tussen de beroerte en de aanvang van de behandeling een rol. Hoe korter die tijd is, hoe groter de kans op meer resultaat. Uiteraard raad ik mijn patiënten altijd aan, door te gaan met de reguliere revalidatietherapieën. Wel zie ik dat acupunctuurbehandelingen vaak zinvolle aanvullingen op reguliere revalidatietherapieën zijn.