De Amerikaanse staat Vermont was in 2015-2016 op zoek naar antwoorden op de grote problemen met opioïde pijnstillers. Opioïden zijn pijnstillers die behoren tot de groep morfineachtige sterke pijnstillers. Veel gebruikte pijnstillers als oxycodon en fentanyl horen ook tot die groep. Veel mensen zijn verslaafd aan dit type pijnstillers, overigens niet alleen daar, maar ook hier in Europa. Dit soort medicijnen worden voorgeschreven bij hevige acute of ernstige chronische pijn, zoals bij chronische gewrichtspijn, tal van vormen van reuma, botontkalking en kanker.
Naast verslavingsproblematiek, heerste er in Vermont (en overigens ook in veel andere Amerikaanse staten) de zogenaamde ‘opioïd crisis’: er vielen veel dodelijke slachtoffers door opioïde pijnstillers. Daarom zette deze Amerikaanse staat in 2016 een eigen proef met acupunctuur op. Wetenschappers onderzochten of acupunctuur effectief, acceptabel en haalbaar zou zijn voor ziekenfonds-(Medicaid) patiënten met chronische pijn.
Meer over acupunctuur als chronische pijnbestrijding
Eerdere studies: acupunctuur werkt bij pijn
Uit veel wetenschappelijke studies bleek namelijk al dat acupunctuur goed werkt bij ernstige chronische en acute pijnen. Zoals pijnen bij een beroerte, MS, kanker, gordelroos, reuma, artrose en chronische spierziekten. Ook bij neuropathische pijnen, waar patiënten met diabetes en HIV dikwijls last van hebben, kan acupunctuur een goede behandeling zijn. Evenals bij chronische pijnsyndromen als migraine, hoofdpijn en lage rugpijn. In ieder geval geeft acupunctuur geen nare bijwerkingen, is het niet verslavend en wel heel veilig.
91% van de pijnpatiënten ervaart verbetering door acupunctuur
Onlangs zijn de resultaten van de Vermont-studie bekend gemaakt. 156 patiënten, van wie 111 vrouwen (71%) en 45 mannen (29%) met chronische pijn kregen maximaal 12 acupunctuurbehandelingen aangeboden in een tijdsbestek van 60 dagen. De patiënten kregen voor en na het behandeltraject vragenlijsten over de intensiteit van hun pijn en over hun fysieke functioneren. Daarnaast onderzochten de wetenschappers in welke mate de pijn een obstakel was bij de sociale, cognitieve, emotionele, fysieke en recreatieve activiteiten van de patiënten. 91% van de patiënten gaf aan dat ze sterke verbeteringen merkten.
Minder medicijngebruik door acupunctuur
57% van de patiënten die non-opioïde pijnmedicatie gebruikte, rapporteerde dat ze er minder van gingen gebruiken. 32% van de patiënten die opioïde medicatie gebruikte, rapporteerde afname van het gebruik ervan. 74% van de werkende patiënten vond dat ze hun werk beter gingen doen. 96% van de patiënten gaven aan dat ze acupunctuur zouden aanbevelen bij andere patiënten met chronische pijn.
Bespreek jouw mogelijkheden met Dokter Lieveld
Eén op de vijf Europeanen kent in het leven periodes van chronische pijn
In Nederland verliest één op de drie mensen met chronische pijn zijn of haar baan. Bijna vijftig procent van de pijnpatiënten heeft problemen op het werk als gevolg van de pijnklachten. De Europese economie verliest per jaar 34 miljard euro doordat mensen moeten verzuimen van hun werk door chronische pijn. Dus ook in Europa is chronische pijn en de bestrijding ervan een groot probleem.
Pijn zit niet ‘tussen de oren’
Toen ik 25 jaar geleden met mijn acupunctuurpraktijk begon, boeide het mij al om mensen met chronische pijn te helpen. Mijn fascinatie voor pijn en hoe deze op te lossen, is sindsdien alleen maar groter geworden. Vooral omdat je vaak merkt dat pijnklachten door de omgeving van een patiënt niet altijd even serieus genomen worden. Ook zorgverleners maken zich daar regelmatig schuldig aan. Veel van mijn patiënten kregen eerder te horen dat ‘het tussen de oren’ zit: dat het psychisch is. Of dat ze ‘ermee moeten leren leven.’ Dat is jammer, want een meer holistische benadering, zoals in de Traditionele Chinese Geneeskunde, kan vaak helpen.
Inmiddels is er dan ook enorm veel wetenschappelijk bewijs dat acupunctuur bij acute en chronische pijnklachten werkt. Blijkens wetenschappelijke studies stimuleert acupunctuur ons lijf namelijk om lichaamseigen pijnstillende stoffen aan te maken. Verder blijkt uit modern onderzoek, waarbij scans worden gebruikt, dat acupunctuur specifiek bepaalde delen van de hersenen beïnvloedt. Delen die bij de verwerking van pijn een belangrijke rol spelen.
Studies met de beeldvormende techniek fMRI tonen aan dat klassieke acupunctuur en elektro-acupunctuur verschillende effecten in ons brein hebben. Dat zou verklaren waarom mensen nóg sneller en beter kunt helpen, als je hen met die twee vormen van acupunctuur behandelt. Dit type combinatie noemen we medische acupunctuur, omdat het kennis van westerse en oosterse geneeskunde vereist. Het best wendt u zich dan ook tot een BIG-geregistreerde, ook westers opgeleide arts-acupuncturist, als u acupunctuur overweegt. Dan krijgt u het beste van twee werelden: van westerse en oosterse geneeskunde.