Diabetes is de meest voorkomende chronische ziekte in Nederland. Al ruim 1 miljoen Nederlanders hebben diabetes en elke week komen er 1.000 bij. De medische naam voor diabetes is ‘diabetes mellitus.’ Vroeger heette diabetes ‘suikerziekte.’
Hoe kan dokter Lieveld u helpen bij diabetesklachten?
Te veel bloedsuiker
Mensen met diabetes hebben te veel suiker in hun bloed. Waar komt die suiker vandaan? Ons lichaam heeft energie nodig, daarom moeten we eten. De belangrijkste stof voor energie is ‘glucose.’ Glucose is een soort suiker. Die maakt ons lichaam zelf van dat wat we eten, zoals bijvoorbeeld brood, aardappels, rijst, groenten en fruit. De glucose komt dan in ons bloed. Ons bloed zorgt er op zijn beurt weer voor dat de suikers in ons hele lichaam terecht komen.
Er zitten niet altijd evenveel suikers in ons bloed. De hoeveelheid suikers in het bloed noemen we de‘ bloedsuikerspiegel.’ Officieel heet dat ‘bloedglucosespiegel.’ Bij mensen met diabetes regelt het lichaam de bloedsuiker niet meer goed.
Als diabetes niet behandeld wordt, blijft er te veel suiker in je bloed zitten. Het is ongezond als er te veel of te weinig suikers in je bloed zitten. Normaal gesproken regelt ons lichaam onze hoeveelheid bloedsuiker heel precies. Dat doet ons lichaam met de stof insuline. Dat is een hormoon dat door onze alvleesklier geproduceerd wordt.
Wat doet je alvleesklier?
Deze klier zit in onze buik onder de maag. Er zitten cellen in die insuline maken. Insuline zorgt ervoor dat suikers uit het bloed worden gehaald. Bij mensen met diabetes is er een probleem met insuline. Welk probleem, hangt af van het soort diabetes dat iemand heeft: diabetes type 1 of type 2. Van de tien mensen met diabetes, hebben er negen diabetes type 2.
Diabetes type 1
Als je diabetes type 1 hebt, dan maakt je alvleesklier helemaal geen insuline.
Dat komt doordat je lichaam zich vergist. Je afweersysteem ruimt normaal gesproken ziektes op. Echter nu ruimt het per ongeluk ook de cellen op die insuline maken. Waar dat precies door komt, weten we nog niet goed. Maar zonder insuline kunnen mensen niet leven, want dan blijft er ongezond veel suiker in het bloed zitten.
Daarom krijgen mensen met diabetes type 1 insuline. Die insuline moeten ze inspuiten. Veel mensen met diabetes type 1 krijgen het als ze nog jong zijn. Daarom heette het vroeger ook wel ‘jeugddiabetes.’ Maar je kunt het ook daarna nog krijgen. Diabetes type 1 zit soms in de familie, maar meestal niet.
Diabetes type 2
Deze soort diabetes komt dus het meest voor. Ook bij diabetes type 2 is de bloedsuikerspiegel te hoog. Dat komt door twee verschillende dingen:
1. de alvleesklier maakt te weinig insuline
2. en de insuline werkt niet meer goed, want het lichaam is ongevoelig geworden voor insuline (insulineresistentie).
Daardoor kan het lichaam geen of onvoldoende suikers meer uit het bloed halen.
Vroeger heette diabetes type 2 ‘ouderdomssuiker.’ Want mensen kregen het vaak als ze ouder werden. Maar tegenwoordig krijgen ook jonge mensen deze soort diabetes steeds vaker, zelfs kinderen en tieners. Dit komt doordat onze manier van leven is veranderd. We eten vaak ongezonder en bewegen veel minder dan vroeger.
Complicaties en risico’s van diabetes
- sterk verhoogd risico dat je een hart- of vaatziekte krijgt
- meer dan 80% van de mensen krijgt op een gegeven moment ernstige oogklachten
- schade aan zenuwen, zoals neuropathie aan de voeten: geeft ernstige voet- en dus loopklachten
- 2 keer hogere kans op schade aan je brein en dementie
- 2 keer hogere kans op depressie.
Recente studie: acupunctuur tegen insuline-ongevoeligheid
In mei 2016 concludeerden wetenschappers uit de VS en Nieuw Zeeland op basis van goed uitgevoerde studies dat: ‘acupunctuur het potentieel heeft om een effectieve bijdrage te leveren aan insuline-ongevoeligheid.’ Ik vertelde u al dat Insuline-ongevoeligheid (oftewel insuline-resistentie) een van de belangrijkste oorzaken is van diabetes.
Diabetische neuropathie
Als je diabetes hebt, ontstaan op den duur vaak zenuwbeschadigingen: diabetische neuropathieën. Deze zijn heel pijnlijk en beginnen bijna altijd bij de voeten. Acupunctuur vermindert de klachten van dit soort zenuwpijnen dikwijls zeer sterk.
Vraag de brochure over acupunctuur bij neuropathie aan
World Health Organisation: afvallen
Mensen met diabetes type 2 die te zwaar zijn, kunnen vaak fors terug in medicijngebruik als ze flink afvallen. Acupunctuur kan ervoor zorgen dat het afvallen gemakkelijker en sneller gaat. Ook is het gewichtsverlies vaak blijvend. Acupunctuur bestrijdt namelijk het hongergevoel en bevordert het de stofwisseling. De WHO raadt acupunctuur bij overgewicht dan ook aan.