Door de groei en vergrijzing van de Nederlandse bevolking zal het aantal mensen met diabetes de komende tijd sterk stijgen. Wetenschappers denken dat er over een jaar of 15 940.000 Nederlanders aan diabetes lijden. Dat zijn er 300.000 meer dan nu. Echter als we steeds dikker blijven worden, kan dit aantal zelfs boven het miljoen uitkomen.
Door de groei en vergrijzing van de Nederlandse bevolking zal het aantal mensen met diabetes de komende tijd sterk stijgen. Wetenschappers denken dat er over een jaar of 15 940.000 Nederlanders aan diabetes lijden. Dat zijn er 300.000 meer dan nu. Echter als we steeds dikker blijven worden, kan dit aantal zelfs boven het miljoen uitkomen.
Wat is diabetes eigenlijk?
De officiële medische naam is diabetes mellitus. Diabetes is een stofwisselingsziekte. Je lichaam maakt dan te weinig of geen insuline aan. Of de insuline kan zijn werk niet meer goed doen. Insuline is een hormoon. Dat hormoon hebben we nodig voor het transport van glucose uit ons bloed naar onze lichaamsweefsels.Niemand kan zonder glucose, want glucose geeft ons lichaam de energie waardoor onze spieren en organen werken. Ons lichaam haalt glucose uit de koolhydraten in ons eten. Koolhydraten zitten in suiker en fruit, maar ook in sommige groenten, in melk, brood en aardappelen. Normaal zorgt het lichaam er automatisch voor dat er precies genoeg insuline vrijkomt. Precies genoeg om de glucose te verwerken, die door wat je net gegeten hebt in je bloed zit. Zo blijft je bloedsuikerspiegel (bloedglucose) altijd goed: niet te laag en niet te hoog. Als je diabetes hebt, is dat evenwicht weg. Ons lichaam maakt insuline aan in de alvleesklier. Als je alvleesklier geen of onvoldoende insuline aanmaakt of als je lichaam ongevoelig is geworden voor insuline, dan heeft je lichaam moeite om glucose uit het bloed te krijgen. Dat kan dan alleen via de urine: je krijgt onlesbare dorst en moet veel plassen. Doordat je geen glucose, dus geen energie kunt opnemen, voel je je moe en futloos. Een te hoge bloedglucosespiegel is op den duur erg schadelijk voor alle delen van je lichaam. Daarom is het belangrijk om diabetes zo snel mogelijk te behandelen, en de bloedglucosespiegel binnen de normale grenzen te houden.
Er zijn twee typen diabetes: 1 en 2.
Je hebt type 1 als je lichaam (vrijwel) geen insuline meer aanmaakt. Hoe dat kan ontstaan, is de medische wetenschap op dit moment nog steeds niet duidelijk. Klachten van type 1-patiënten zijn extreme zwakte en gewichtsverlies. Als je type 2 diabetes hebt, maakt je lichaam te weinig insuline aan en/of de insuline werkt niet goed. Meestal manifesteert type 2 zich na je veertigste. Daarom noemt men het in de volksmond ook wel ouderdomssuiker. Deze vorm ontwikkelt zich vaak langzaam. Hierdoor en doordat de klachten veel oorzaken kunnen hebben, kan het lang duren voordat de diagnose wordt gesteld. Type 2 krijg je eerder als je een zittend leven lijdt of als je te zwaar bent. Een aantal type 2-patiënten is in staat de ziekte onder controle te houden via het volgen van een dieet. Ongeveer de helft van de diabetici is aangewezen op medicijnen, zo’n 30% heeft naast een dieet insuline-injecties nodig.Bij type 1 en 2 is een aantal klachten vergelijkbaar: onlesbare dorst; grotere eetlust; veel plassen; vermoeidheid; wazig zien; tintelingen en gevoelloosheid in handen en voeten; jeuk rond geslachtsdelen en witte vloed. Als u vermoedt dat u diabetes hebt, ga dan zo snel mogelijk naar uw huisarts.
Wat kan acupunctuur doen voor diabetici?
Een arts-acupuncturist kan bepaalde acupunctuurpunten stimuleren met een bepaalde techniek. Zo kan hij de alvleesklier stimuleren tot een (iets) betere werking. Ook kunnen acupunctuurbehandelingen het lichaam van een diabeticus helpen de wel geproduceerde insuline beter te benutten.Verder kunnen behandelingen met acupunctuur een bijdrage leveren aan gewichtsvermindering. De arts-acupuncturist stimuleert dan weer andere acupunctuurpunten op een andere wijze, met een andere techniek. Zodat het afvallen kan vergemakkelijken en versnellen. Acupunctuur bestrijdt niet alleen het hongergevoel, maar ook bevordert het de stofwisseling.