Janneke Verlaan (gefingeerde naam) is 36 jaar oud, financieel medewerkster en een fanatiek hardloopster. Toen Janneke 12 jaar was, ontdekte haar huisarts suikerziekte: diabetes type 1. U kent dit type diabetes misschien ook wel als “jeugddiabetes”. Iemand heeft type 1 diabetes als het lichaam (bijna) geen insuline meer aanmaakt. Wij medici weten op dit moment nog steeds niet precies hoe dat kan ontstaan. In ieder geval heeft een diabetes type 1-patiënt vaak last van extreme zwakte, enorme dorst en een grote eetlust. Tegelijkertijd valt iemand vaak af.
Janneke had als puber erg veel last van schommelende bloedsuikerwaarden oftewel van een schommelende glucosespiegel. Wat wil dat nu zeggen? Ons lichaam haalt glucose uit de koolhydraten die zitten in het voedsel dat we eten. Glucose is heel belangrijk voor ons. Glucose geeft ons de energie waardoor onze spieren en organen goed kunnen werken. Er zitten veel koolhydraten in brood, pasta’s, aardappelen, melk, suiker en fruit.
Als alles normaal is, haalt ons lichaam de glucose uit ons eten met behulp van het hormoon insuline. Echter als je lichaam te weinig insuline aanmaakt dan krijgt je lichaam de glucose niet meer uit je bloed. Dat is niet goed voor je lichaam. Het lichaam kan de glucose alleen nog maar kwijtraken door het uit te plassen. Daarom heb je ook voortdurend vreselijk veel dorst als je diabetes hebt: je plast veel te veel. Tegelijkertijd word je heel futloos omdat je lichaam geen glucose meer kan opnemen, waardoor het lichaam “brandstof” tekort komt.
Janneke kreeg als puber een insulinepompje. Zo kon ze zelf de hoeveelheid insuline regelen die haar lichaam op een bepaald moment nodig had om glucose uit haar eten te halen. Glucose die haar de energie gaf om normaal te functioneren. Het ging heel goed met Janneke. Ze maakte haar HBO-opleiding zonder problemen af en ze sportte intensief. Toen ze ging werken in het bedrijf van haar broer, bleef ze sporten. Verder was ze een zeer gewaardeerd lid van het bestuur van de hardloopvereniging waar ze sinds jaar en dag lid van was.
In 2000 begon Janneke echter problemen te krijgen. In het begin had ze af en toe last van prikkelingen en steken in haar voeten. Later bleven de pijnen en de steken steeds langer aanhouden. Na het hardlopen hield ze haar voeten steeds vaker langdurig onder de koude kraan. Dat verlichtte in ieder geval het branderige gevoel een beetje.
Minder pijn in uw voeten? Vraag naar de mogelijkheden
Janneke besprak haar toenemende klachten met de diabetesverpleegkundige. In samenspraak met de huisarts verwees deze haar eerst naar de internist. Deze verwees haar op zijn beurt weer naar de neuroloog. De neuroloog liet een EMG, een electromyografisch onderzoek doen. Aan de hand van dat onderzoek kon hij de diagnose: “neuropathie bij suikerziekte” stellen. Bij neuropathie zijn een of meerdere zenuwen in ons lichaam beschadigd. Zenuwpijn is een heftige, vaak stekende pijn. De pijn kan wisselen in hevigheid. De pijn kan voortdurend aanwezig zijn of in aanvallen voorkomen.
De neuroloog schreef Janneke Amitriptyline voor. Ze had zich laten informeren over dit geneesmiddel. Het bleek een middel dat tegen depressies wordt ingezet en dat een goed effect heeft op pijn. Janneke had hier moeite mee. Ze besloot eerst nog eens haar schoenen aan te passen, zowel de normale als de sportschoenen. Dat scheelde wel in de pijn. Maar na verloop van tijd leek de pijn toch weer heviger te worden. Van een kennis kreeg ze het advies om eens acupunctuur te proberen. Daarom wendde Janneke zich drie jaar geleden tot mij. Met klassieke Chinese acupunctuur nam de pijn al snel af tot een acceptabel niveau. Vervolgens hebben we met behulp van elektro-acupunctuur de pijnen tot praktisch nul kunnen reduceren. Janneke komt in tijden van veel wedstrijden een keer per week langs om zich te laten behandelen. Zo kan ze blijven sporten.
Met acupunctuur kun je inderdaad veel begrepen en onbegrepen pijnen behandelen. En wat de diabetes betreft: ook daar halen we soms verrassende resultaten. We vermoeden dat acupunctuur de alvleesklier aanzet tot toch een beetje meer productie van insuline. Waardoor Janneke, maar ook veel van mijn andere diabetes-patiënten, minder insuline hoeven te spuiten dan eerder.
Verlicht uw problemen met behulp van acupunctuur: neem direct contact op