Traumatisch hersenletsel, wat is dat? Mensen die hersenletsel oplopen door een ongeval of klap op het hoofd, hebben meestal een hersenschudding of een hersenkneuzing. Van een hersenschudding herstel je vaak volledig. Wel kan dit een aantal weken tot maanden duren. Daarentegen kan een hersenkneuzing de rest van je leven klachten geven, zoals vermoeidheid, concentratiestoornissen of gedragsveranderingen.
Wat is een hersenschudding? De hersenen worden omgeven door vocht. Ze zitten dus los van de schedel. Als je hoofd een klap krijgt, dan schudden je hersenen. Is die klap hard genoeg, dan komt je hersenweefsel tegen de binnenkant van je schedel aan. Soms ontstaat hierdoor schade aan de buitenkant van je hersenen, maar ook de bloedvaten die je hersenen van zuurstof voorzien kunnen beschadigd raken. Er kunnen zelfs bloedingen optreden. In dat geval is er hersenletsel. Om precies te zijn: traumatisch hersenletsel. Immers het letsel is het gevolg van een ongeval oftewel trauma.
Een hersenschudding valt in de categorie licht traumatisch hersenletsel. Wat zijn (o.a.) symptomen van een hersenschudding? Na een klap tegen je hoofd kun je bewusteloos raken. Dit duurt een paar seconden tot minuten. Een andere mogelijkheid is dat je je niks herinnert van de tijd na een klap. Dit geheugenverlies kan minuten tot wel uren duren.
Wat is een hersenkneuzing?
Een hersenkneuzing valt in de categorie middelzwaar tot ernstig hersenletsel. Het onderscheid met een hersenschudding wordt gemaakt in het ziekenhuis, door de ernst van bewustzijnsstoornissen, neurologische symptomen en de bevindingen van de verschillende scans.
Wat zijn symptomen van een hersenkneuzing? Bij een hersenkneuzing ben je na een klap voor een korte of langere periode bewusteloos. Hierna komt een periode van verwardheid en onrust. Dat heeft o.m. te maken met het verstoorde geheugen. Een ander symptoom kan uitval in een arm of been zijn.
Aan de hand van je motorische en verbale reactie en aan de hand van de reactie van je ogen wordt een score bepaald: de Glasgow Coma Scale (GCS) Hoe lager deze score, hoe ernstiger je letsel. Bij ernstig hersenletsel kan je bewustzijn langdurig verstoord zijn. Wanneer iemand de ogen niet opent, geen opdrachten uitvoert en alleen geluiden maakt, heet dit coma.
Wat is nu een beroerte?
Een beroerte wordt ook wel CVA (Cerebro Vasculair Accident) genoemd. Bij een beroerte gaat iets mis met de bloedcirculatie in de hersenen. Een beroerte kan een herseninfarct of een hersenbloeding betreffen. Een TIA lijkt op een beroerte.
Het herseninfarct komt het meeste voor: ongeveer 80% van de beroertegevallen is een herseninfarct. Door een dichtgeslibde ader (trombose) of een bloedstolsel dat een hersenslagader verstopt (embolie), krijgt een deel van de hersenen te weinig bloed waardoor een stukje hersenweefsel afsterft.
Een hersenbloeding is het gevolg van een lek in een hersenbloedvat. Zo'n lek kan ontstaan door een zwakke plek in de bloedvatwand waardoor bloed de hersenen instroomt. Een voorbeeld is het knappen van een aneurysma (uitstulping in wand van een hersenslagader). Een hersenbloeding kan zich bevinden in het hersenweefsel (intracerebrale bloeding), maar soms ook tussen de hersenvliezen (subarachnoïdale bloeding of SAB).
Een TIA staat voor Transient Ischaemic Attack: een tijdelijke doorbloedingsstoornis in de hersenen. Een TIA lijkt op een beroerte, maar gaat snel weer voorbij (meestal binnen een half uur). TIA's kunnen een voorbode zijn van een echte beroerte.
Het goede nieuws is dus dat er tegenwoordig goed te diagnosticeren valt bij hersenletsel. Jammer is, dat er weinig tot geen écht genezende therapieën zijn. Wel kan er revalidatie plaatsvinden, waardoor er verbeteringen plaats kunnen vinden in allerlei vaardigheden. Nu kan medische (neuro)acupunctuur vaak een cruciale rol vervullen bij de revalidatie.
Neuro-acupunctuur is acupunctuur mede gestoeld op moderne, medische neurologische inzichten. Het gebruikt kleine, pijnloze naaldjes op het hoofd. Het speelt vaak een grote rol bij het beter herstellen na een hersenkneuzing of beroerte. Het kan helpen bij spraakproblemen, verlammingen en andere motorische problemen. Het mooie van medische neuro-acupunctuur is dat het ook naast de gangbare therapieën plaats kan vinden. Je hoeft dus niet met je revalidatie te stoppen: de medische (neuro)acupunctuurbehandelingen kunnen er gewoon naast gegeven worden.
Wetenschappelijke studies naar de werking van medische (neuro)acupunctuur bij hersenletsel wijzen in twee richtingen. Ten eerste lijkt het erop dat de doorbloeding van de hersenen door acupunctuur positief beïnvloedt wordt. Ten tweede zijn er aanwijzingen dat acupunctuur effect heeft op de activiteit van zenuwcellen die de motoriek beïnvloeden.
De WHO (World Health Organisation van de VN) publiceerde een lijst met meer dan 100 aandoeningen waarvoor ze acupunctuur aanbeveelt. O.a. beroerte staat op die lijst.