Veel oudere mensen horen dat ze ‘ermee moeten leren leven’ als ze ‘ouderdomsklachten’ hebben. Maar ook al ben je ouder: veel gezondheidsproblemen zijn nog wél op te lossen of in ieder geval sterk te verbeteren. Ook is onze vitaliteit te herstellen of sterk te verbeteren, of we nu 53 of 93 zijn.
Professor Olde Rikkert, hoogleraar ouderengeneeskunde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen: ‘wij dokters mogen ouderen niet wegsturen met de boodschap: ja, u wordt nu eenmaal een dagje ouder. Dan krijg je wel eens ergens last van…hoort er een beetje bij…’.
Ouder worden is geen ziekte volgens de professor. Als een oudere klachten krijgt, moeten die klachten behandeld worden, net als bij een twintigjarige.
‘Je wordt er nu eenmaal niet jonger op’
Oudere mensen worden in de zorg niet altijd even serieus genomen worden. Maar ook in hun omgeving horen ze vaak dat: ‘ouderdom nu eenmaal met gebreken komt’. Dat ze dus niet kunnen verwachten dat ze alles nog kunnen.Het is voor mij een uitdaging om ouderen (trouwens: ik ben er zelf ook een…) te helpen om hun levenskwaliteit te hervinden of op peil te houden. De laatste tien jaar heb ik veel ouderen van hun ‘ouderdomsklachten’ kunnen verlossen. Ook lukt het me vaak om de kwaliteit van leven en de vitaliteit van ouder wordende mensen sterk te verbeteren.
‘Ouderdomsklachten’: ‘pijntjes’, slechter slapen, minder energie
Ik behandel veel oudere mensen die last hebben van pijn- en ontstekingsklachten, waar ze maar niet van afkomen. Denkt u aan bijvoorbeeld aan problemen met het bewegingsapparaat: rug-, heup en knieklachten. Ook help ik veel oudere mensen die last hebben van osteoporose of reumatische klachten als reumatoïde artritis of artrose.Daarnaast kan ik mensen vaak van hun slaapproblemen afhelpen. Veel ouder wordende mensen klagen er ook over dat ze minder energie hebben, dat ze minder vitaal aan het worden zijn. Omdat acupunctuur werkt op de energiehuishouding, kan ik de vitaliteit dikwijls sterk bevorderen.
Klachten beter thuisbrengen
Ik kan patiënten vaak zo goed helpen, omdat ik de westerse en ortho-manuele geneeskunde combineer met de traditionele Chinese geneeskunde. Acupunctuur is een belangrijk onderdeel van die geneeskunst.Ook geef ik mijn patiënten voedings- en bewegingsadviezen op maat. Ook daarbij combineer ik mijn kennis van de westerse en Chinese geneeskunde.
Altijd doe ik een second opinion, ook op de westerse manier. Met de combinatie acupunctuur, ortho-manuele en westerse geneeskunde, kun je op een andere wijze naar klachten kijken. Daardoor kan ik, ook tot dan toe onbegrepen klachten, dikwijls toch thuisbrengen.
Als arts-acupuncturist let je onder meer op blokkades in iemands energiesysteem. Acupunctuur gaat er bijvoorbeeld vanuit dat ziekten en klachten ontstaan, doordat wij allerlei energieblokkades oplopen. Bijvoorbeeld door te weinig bewegen of een verkeerde houding achter het stuur, achter de computer of 's-avonds op de bank.
Spanningen en nare ervaringen
Ook gaat de acupunctuur ervan uit, dat energieblokkades ontstaan door spanningen of nare ervaringen, zoals het heengaan van een partner of een andere naaste. Maar ook verlies van gezondheid, schoonheid en energie brengen negatieve gevoelens en spanningen teweeg. Zo kunnen we in een negatieve spiraal naar beneden komen. Acupunctuur kan die neergang doorbreken.Doordat acupunctuur ook via ons energiesysteem werkt, heeft het een positief effect op onze energiehuishouding. We voelen ons al snel energieker en onze stemming verbetert. Daardoor werkt acupunctuur ook zo goed bij depressieve en angstklachten.
Pijnloos en prettig
Veel van de acupunctuurvormen die ikzelf gebruik zijn naaldloos. Als ik al naaldjes gebruik zijn deze zeer klein: 0,15 mm doorsnee, dus veel kleiner dan bijvoorbeeld een injectienaald. Mijn patiënten ervaren acupunctuur dan ook als prettig en pijnloos, of ik nu wel of geen naaldjes gebruik. Vaak vallen mensen heerlijk in slaap op het zachte, warme behandelbed.Moet je in acupunctuur geloven? Neen!
Ik behandel veel mensen die aanvankelijk wantrouwend stonden ten opzichte van acupunctuur. Mensen die dachten dat je in acupunctuur moet geloven, om het te laten helpen. Echter, dat is niet zo. Acupunctuur doet zijn helende werk toch wel: met of zonder geloof.Wetenschap en WHO: acupunctuur werkt
Ook is acupunctuur nog steeds in ontwikkeling. Daarnaast doen steeds meer moderne wetenschappers onderzoek naar de werking en de effecten van acupunctuur. Vaak leveren die studies verbluffende resultaten. Acupunctuur blijkt heel werkzame ‘evidence based medicine’.Dát acupunctuur werkt, is inmiddels door veel moderne wetenschappelijke studies aangetoond. Zo zeer zelfs, dat de World Health Organisation (de WHO van de VN in Genéve) acupunctuur bij meer dan 100 aandoeningen adviseert: o.a. bij heel uiteenlopende pijn-, ontstekings-, slaap-, stemmings- en vitaliteitsklachten.