Het is nu ongeveer een jaar geleden dat meneer De Vries (gefingeerde naam) bij mij kwam met hevige pijn in zijn rechterschouder. Meneer De Vries is een gepensioneerde, opgewekte en fitte heer van 66 jaar met veel hobby’s. Hij houdt van tuinieren, schaatsen, skiën en biljarten. Maar al deze hobby’s kon hij al langere tijd niet meer beoefenen. Want hij had kalk in zijn rechter schoudergewricht. Daardoor had hij veel last van pijn en ook kon hij de rechterschouder nauwelijks meer bewegen. Hij had een operatie ondergaan en de kalk was verwijderd. Echter de pijn was helaas niet weg en zijn schouder kon hij nog steeds niet goed bewegen. Het was nu zo erg dat meneer De Vries er zelfs niet meer door kon slapen. Uiteraard had hij na de operatie een revalidatieprogramma doorlopen, maar helaas had dat niets opgeleverd. Meneer De Vries kon nu eigenlijk niets meer met zijn rechterarm. Autorijden, computeren, een boterham smeren: dat ging niet. De schouder deed nu dus zo veel pijn dat hij nu ook de gewone dagelijkse dingen niet meer kon doen. Toen was zijn maat vol en dacht: “Ik ga eens iets anders proberen.”
Hoewel zijn dochter huisarts is en hem het alternatieve circuit ontraadde, ging hij toch op zoek. Hij zocht iets dat in ieder geval nooit kwaad zou kunnen. Een therapie zonder nare bijwerkingen of gevaren. Zo kwam hij uit op acupunctuur. Hij had zich in de wetenschappelijke literatuur verdiept en kwam tot de conclusie dat acupunctuur een pijnstillende en ontstekingsremmende werking heeft.
Verder kwam hij er achter dat acupunctuur een zeer veilige behandelmethode is en dat er nauwelijks bijwerkingen zijn. Als er al neveneffecten zijn, zijn het vooral prettige... In de wetenschappelijke literatuur zien we met name de volgende beschreven: soezerigheid en slaperigheid tijdens de behandeling. En een uitgeruster en rustiger gevoel ná de behandeling. Ik vertelde meneer De Vries tijdens ons eerste gesprek dat ik die prettige neveneffecten van acupunctuur dagelijks in mijn praktijk meemaak. Namelijk: veel patiënten doezelen tijdens de behandeling lekker even weg. Sommige mensen vallen ook echt in een diepe slaap. Vooral mensen die last hebben van slapeloosheid of die door hun klacht al langere tijd slecht slapen. We zien ook dat mensen ’s-nachts beter gaan slapen. Ook mensen die niet specifiek voor slaapproblemen bij me komen. Want dat gebeurt natuurlijk ook veel: dat mensen tegen slapeloosheid behandeld willen worden.
Ook meneer De Vries soesde lekker weg tijdens de behandelingen en ging thuis beter slapen. En de effecten op de pijn en het bewegen? De waren eveneens snel te merken. Ik behandelde hem met klassieke acupunctuur. Dat is de meest bekende vorm van acupunctuur. Hierbij zet je een paar heel kleine naaldjes (veel kleiner dan injectienaalden en praktisch pijnloos!) op enkele punten van het lichaam. Op ons lichaam bevinden zich honderden acupunctuurpunten. Afhankelijk van de klachten en van de persoonlijke gesteldheid van de patiënt bepaal je welke acupunctuurpunten behandeld moeten worden. Dat kan de ene keer anders zijn dan de andere. Het is altijd afhankelijk van de lichamelijke en mentale situatie van de patiënt van dat moment. Verder behandelde ik hem ook met een combinatie van acupressuur en ortho-manuele technieken. Deze combinatie helpt het bewegingsapparaat om weer in zijn natuurlijke stand te komen.
Ik beïnvloed met deze vorm van acupressuur het bewegingsapparaat direct o.a. met een zeer lichte druk van mijn handen en vingers op bepaalde (acupunctuur-)punten. Tussendoor laat ik de patiënt eenvoudige en niet belastende oefeningen doen. Deze behandeling is dus absoluut geen “kraken”, het gaat niet “hard” en we horen ook nooit iets “knappen”. Hardhandige technieken passen niet. Je activeert juist het vermogen van het lichaam om zichzelf te corrigeren op een “zachte” manier.
Vaak geef ik mensen ook heel simpele oefeningen mee, om dagelijks thuis een minuut of tien te doen. Die combinatie van klassieke acupunctuur, acupressuur/ortho-manuele technieken en oefeningen werkt vaak heel goed. Vooral bij klachten aan het bewegingsapparaat waarvan de patiënt te horen kreeg dat er “niets meer aan te doen is”. Ook hebben mijn patiënten vaak teksten te horen gekregen in de trant van: “u moet ermee leren leven” of: “waarschijnlijk is het bij u toch psychisch”... Gelukkig werkte het bij meneer De Vries. Ook bij hem was het niet psychisch en hoefde hij er niet mee te leren leven. Want: in oktober is hij gaan duiken in Egypte en met kerst is hij met zijn kinderen in Oostenrijk wezen skiiën. Biljarten en tuinieren lukken ook weer en hij slaapt uitstekend. Hij is zo enthousiast dat hij deze week met zijn vrouw langs komt die heupproblemen heeft. Graag ga ik me ook voor haar ten volle inzetten.