Meneer Vriezen (gefingeerde naam) leed aan vreselijke pijnen aan zijn gezicht. Deze ontstonden nadat hij in juni 2008 een kies had laten trekken. In eerste instantie probeerde de tandarts met een fluorbehandeling de pijn te bestrijden. Omdat dit niet hielp verwees de tandarts hem naar de kaakchirurg. Echter deze kon niets vinden wat de pijn zou kunnen veroorzaken.
De huisarts stuurde hem vervolgens door naar de neuroloog. Deze kon ook niets constateren. Het was namelijk geen aangezichtspijn waarbij de vijfde hersenzenuw betrokken was: het was geen trigeminus neuralgie. Dit is een aandoening waarbij de patiënten last hebben van typische kortdurende pijnscheuten in het aangezicht. Voor het gevoel in het gelaat is de nervus trigeminus (de drielingzenuw) namelijk verantwoordelijk. We noemen deze ook wel de vijfde hersenzenuw.
Maar de neuroloog stelde dus vast dat het niet déze aangezichtspijn kon zijn. Daarom ging meneer Vriezen terug naar de tandarts. Hij was inmiddels ten einde raad. De tandarts wist het echter ook niet. Hij raadde meneer Vriezen aan: “leer er mee om te gaan.” Echter de pijnscheuten waren zo hevig, dat meneer Vriezen dat geen optie vond.
Navraag bij vrienden en kennissen leerde hem dat acupunctuur wellicht zou kunnen helpen. Verschillende mensen in zijn omgeving waren van onbegrepen pijnklachten afgekomen met behulp van acupunctuur. Nu was meneer Vriezen van huis uit natuurkundige. Dus van “al die wazige flauwekul” moest hij niks hebben. Echter zijn vrouw vond: “baat het niet, dan schaadt het ook niet”. Daar had ze gelijk in. Want acupunctuur is een heel veilige behandelmethode. Tenminste als de behandeling gedaan wordt door een bekwame acupuncturist die echt verstand van anatomie heeft. Nu is een gemiddelde arts-acupuncturist natuurlijke ook een “gewone”, westers opgeleide dokter. Deze heeft dus weet van de anatomie van het menselijk lichaam.
Verder kon ik meneer Vriezen bij zijn eerste bezoek vertellen, dat inmiddels al veel wetenschappelijk onderzoek gedaan is naar acupunctuur. Vooral naar de effectiviteit bij tal van begrepen en onbegrepen pijnklachten. De resultaten van die studies varieren van “veelbelovend” tot “ significant effectief”. Dat wist meneer natuurlijk al, want hij had terdege “gegoogeld”, alvorens hij de beslissing nam, om langs te komen. Meneer had tien behandelingen nodig om van de hevige pijn verlost te raken. Ik kwam hem onlangs tegen in de supermarkt. Hij is nu al een jaar pijnvrij.