Mijn patiënt Pieter Wijnands (gefingeerde naam) is midvoor bij een niet onverdienstelijke amateur voetbalclub. Hij traint twee keer per week en eenmaal per week spelen ze een wedstrijd. Pieter werkt als verzekeringsadviseur en is daardoor ook veel ‘s-avonds op pad. Zijn vrouw heeft een parttime baan als secretaresse. Samen hebben ze twee jonge kinderen, een hond en twee konijnen. Een druk leven dus. Vijf jaar geleden werd bij Pieter reuma geconstateerd: reumatoïde artritis, ook wel RA genoemd.
Pieter merkt dat het voor zijn voetbalmaatjes, voor overige vrienden, voor collega.s en familie vaak lastig is. De ene week voetbalt hij de sterren van de hemel. De week daarna gaat het een stuk minder doordat de pijnen en de ontstekingen weer eens de kop dreigen op te steken. Immers bij reuma kunnen ‘rustige’ en ‘actieve’ perioden elkaar afwisselen. In een rustige periode kan iemand als Pieter zich uitstekend voelen en kan hij van alles ondernemen. Pieter kan dan zelfs nog voetballen… Terwijl hij zich moeilijker kan bewegen als de ziekte actief is.
Mensen in de omgeving van een reumapatiënt kunnen de grilligheid van de ziekte vaak niet bevatten. Dit onbegrip is voor veel reumapatiënten een ‘tweede pijn.’ Verder hebben veel reumapatiënten moeite om afhankelijk te zijn van hun omgeving. Veel dagelijkse dingen kunnen bij tijd en wijle namelijk erg pijnlijk zijn. Zoals uit bed stappen, vlees snijden, sokken aantrekken, haren wassen of iets boven het hoofd uit een kast pakken. Reumapatiënten vinden het vaak moeilijk om hulp te vragen en om eenvoudige dingen uit handen te geven.
De meeste mensen met reuma willen dolgraag een manier vinden om met hun beperkingen om te gaan. Net als Pieter zijn de meesten heel gemotiveerd om aan het werk te blijven en aan het maatschappelijk verkeer deel te blijven nemen.
Door de taakverdeling aan te passen, andere werktijden of een aangepaste werkplek kan een reumapatiënt steeds vaker (parttime) blijven werken. Onbegrip, wanneer iemand ondanks zijn inzet toch (tijdelijk) uitvalt, is dan erg frustrerend.
Vroeger schreven we mensen met reuma vaak rust voor, maar uit onderzoek van de laatste jaren blijkt dat het juist belangrijk is om in beweging te blijven. Bewegen zorgt ervoor dat gewrichten soepel blijven en het houdt spieren en botten sterk. Hierdoor worden de gewrichten minder stijf en kan iemand met reuma zich gemakkelijker blijven bewegen. Zwemmen, wandelen, fietsen of zelf oefeningen doen vermindert de klachten. Gewrichten slijten dus niet door beweging. Wat Pieter doet, voetballen, is misschien uitzonderlijk, maar niet slecht voor hem. Integendeel.
Nu is het wel zo, dat Pieter het voetballen weer op kon pakken nadat hij 3 jaar geleden de eerste serie acupunctuurbehandelingen had gehad. Acupunctuur zorgt er volgens Pieter voor dat hij bijna weer zo functioneert als voor de reuma zich bij hem openbaarde. Immers, sinds hij met de acupunctuurbehandelingen begon, heeft hij in praktisch alle wedstrijden van zijn team meegevoetbald. Daarnaast heeft hij nauwelijks een hoger ziekteverzuim dan zijn collega.s en kan hij thuis als moderne huisvader gewoon in de hectiek van alledag meedraaien.
Onlangs vroeg Pieter me hem nog eens uit te leggen hoe dat nou kon, dat acupunctuur bij reuma zo goed werkt. Ik legde hem uit dat acupunctuur een positieve invloed heeft op ons afweer-en energiesysteem. Dat op zich werkt al goed en niet alleen bij reuma, maar bij veel verschillende klachten. Zoals bij hoofdpijn en migraine, MS, slaapproblemen, burn-out en depressie.
Verder vertelde ik dat acupunctuur een sterk pijnstillende werking heeft. Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat wanneer je bepaalde acupunctuurpunten op een bepaalde wijze stimuleert, het lichaam lichaamseigen pijnstillers gaat produceren, zoals endorfinen. Daarnaast gaat het lichaam meer lichaamseigen ontstekingsremmers produceren. Dat is bij reuma heel belangrijk. Als we kunnen zorgen dat het lichaam van een reumapatiënt geen of nauwelijks ontstekingen meer ontwikkelt, dan zullen er ook geen vergroeiingen meer ontstaan. Dat heeft Pieter ook gemerkt. Zo gauw hij een zwelling of een ontsteking in bijvoorbeeld zijn handen of op zijn polsen ontdekt, maakt hij direct een afspraak voor enkele acupunctuurbehandelingen. Daardoor zijn we zo.n ontsteking snel de baas. Pieter heeft dan ook geen last van vergroeiingen.
Het plezierige is dat er geen nare bijwerkingen bekend zijn van acupunctuur. Wel prettige: de meeste patiënten worden tijdens de behandeling een beetje soezerig en dommelen lekker weg. En na een behandeling voelen patiënten zich vaak veel energieker dan daarvoor.