Mevrouw Hanneke Bode (gefingeerde naam) is 38 jaar en hoofdverpleegkundige. Ze heeft een man en twee kinderen van 11 en 13 jaar. Samen hebben ze ook nog eens twee konijnen, een poes en een hond: een druk leven dus. Om in conditie te blijven probeerde Hanneke twee keer per week paard te rijden: dat is haar grote passie. Verder had ze drie jaar geleden een hometrainer aangeschaft, waar ze een paar keer per week een uurtje op fietste. Dan hoefde ze de deur niet uit.
Bij Hanneke Bode werd een jaar geleden spierreuma geconstateerd. De officiële, medische naam voor spierreuma is polymyalgia rheumatica. We noemen het kortweg ook wel PMR. De letterlijke vertaling van polymyalgia is: “veel spierpijn”. Rheumatica betekent “ontstekingen van gewrichten, bindweefsels en spieren”. Spierreuma is dus een aandoening van de spieren. Je hebt dan last van vaak heel pijnlijke ontstekingen, vooral in de spieren van de schouders, de bovenarmen, het bekken en de bovenbenen. Als spierreuma goed behandeld wordt, is het een nare, pijnlijke ziekte, maar gelukkig is hij van tijdelijke aard. Dit in tegenstelling tot de meeste andere typen reumatische aandoeningen. Bij een goede behandeling is spiereuma na twee of drie jaar onder controle. Spierreuma komt voornamelijk voor bij mensen boven de 50 en veel vaker bij vrouwen dan bij mannen. Hanneke Bode was nog geen veertig toen ze spierreuma kreeg. Dat is vrij zeldzaam. Het begon bij haar plotseling, zoals bij de meeste patiënten met spierreuma. Toen ze een half jaar geleden voor het eerst op mijn spreekuur kwam, wist ze nog precies wanneer ze voor het eerst last kreeg. Op een avond in november, toen ze thuis kwam van haar werk, voelde ze ineens een hevige pijn en stijfheid in haar nek, schouders en heupen.
Later herinnerde ze zich echter dat ze zich eigenlijk al langer niet helemaal fit voelde, lang voordat de pijn en de stijfheid begonnen. Ze was veel vaker erg moe. Maar ja, ze had gedacht: “Wat wil je met een heftige baan en een druk gezin?” Ook had ze gemerkt dat ze wat was afgevallen. Maar dat vond ze wel prima en ze had het idee dat het door de hometrainer kwam.
Prednison niet altijd de oplossing bij spierreuma
Om de spierreuma te behandelen kreeg Hanneke het medicijn prednison. Dat is de normale gang van zaken en in veel gevallen verdwijnen de klachten dan snel. Helaas hebben nogal wat mensen die het medicijn prednison gebruiken, last van bijwerkingen, zoals hoge bloeddruk, botontkalking en dikker worden.
Hoe hoger de dosering, hoe meer kans er is dat er bijwerkingen optreden. Helaas reageerde Hanneke erg slecht op de prednison. Ze sliep nog slechter dan eerder, ze kwam enorm aan en ontwikkelde hoge bloeddruk. Ten einde raad wendde ze zich tot mij met de vraag of ik iets voor haar kon doen.
Acupunctuur stimuleert aanmaak aanmaak pijnstillende en ontstekingsremmende stoffen
Ik vertelde haar dat wetenschappelijk aangetoond is dat acupunctuur pijnstillend en ontstekingsremmend werkt. Als bepaalde acupunctuurpunten zachtjes gestimuleerd worden, gaat ons lichaam pijnstillende en ontstekingsremmende stoffen aanmaken. Stoffen zoals endorfinen die lichaamseigen zijn. In samenspraak met haar huisarts bouwde Hanneke vervolgens de dosering prednison langzaam af en de acupunctuurbehandelingen gingen de prednison vervangen. Ik behandelde haar vooral voor de pijn en de ontstekingen. Na een behandeling of zes, waren de pijnen en de ontstekingen al flink verminderd. Verder behandelde ik haar tegen haar slapeloosheid want met acupunctuur kun je ook heel goed lichaamseigen stoffen stimuleren die slaapbevorderend zijn. Na de tweede behandeling sliep Hanneke voor het eerst in tijden weer enkele uren achter elkaar door.
Acupunctuur bij spierreuma samen met regeliere therapieën
Net als de prednison, behandelt acupunctuur dus de gevolgen van de ziekte: de pijnen, de ontstekingen en eventueel het gebrek aan nachtrust. Acupunctuur laat zich overigens uitstekend combineren met reguliere therapieën. Het komt dan ook veel voor dat patiënten zich met acupunctuur laten behandelen en daarnaast reguliere medicijnen zoals prednison gebruiken. Vaak kan de dosering van het reguliere medicijn dan langzaam en voorzichtig afgebouwd worden. Omdat acupunctuur nauwelijks of alleen maar prettige bijwerkingen heeft (ontspannen en soezerig worden tijdens de behandeling) kan het een mooie aanvulling en soms zelfs een vervanging zijn van tal van therapieën. Acupunctuur geeft vaak verbluffende effecten als het gaat om de bestrijding van pijnen en/of ontstekingen. Zoals reumatoïde artritis, artrose, migraine, RSI en tal van rug-en schouderklachten. Ook heeft acupunctuur (inmiddels ook wetenschappelijk) aantoonbaar effect bij slapeloosheid, depressie, burn-out en stressklachten.
Hanneke komt nu nog regelmatig terug voor “onderhoudsbehandelingen” tegen de pijnen en de ontstekingen en om goed te kunnen slapen. Gelukkig heeft ze op dit moment haar oude leven voor het grootste deel weer kunnen oppakken. Haar werk kan ze weer normaal doen en het sporten gaat praktisch ook weer als vanouds. Haar gezin is dolblij, die hebben hun “gewone” mama terug.