De vorige keer noemde ik het al: bijna de helft van de Nederlanders heeft goede voornemens voor het nieuwe jaar. 10% van hen wil stoppen met roken.
Rokers willen vaak stoppen omdat zij zich inmiddels bewust zijn van de volgende cijfers:
- Na 5 tot 15 jaar niet roken, is de kans op het krijgen van een beroerte verminderd tot dat van een persoon die nog nooit gerookt heeft.
- Na 5 jaar niet roken, is de kans op mond-, keel- en slokdarmkanker met de helft verminderd.
- Na 1 jaar niet roken is de kans op hart- en vaatziekten met de helft verminderd. Na 15 jaar niet roken is dit risico even groot als bij iemand die nooit gerookt heeft.
- De kans op chronische longbelemmeringen vermindert direct nadat iemand stopt.
- Na 10 jaar niet roken is de kans op longkanker met de helft verminderd.
De snelheid en effectiviteit van de stofwisseling daalt inderdaad wanneer iemand stopt met roken. Het voedsel verbrandt dus niet zo snel en iemand komt daardoor meestal aan. Maar het is een hardnekkig vooroordeel dat je per se heel dik zou worden alleen van het stoppen met roken zelf. Mensen komen ook aan omdat zij meer gaan snoepen en eten. Dat doen ze omdat ze de beweging naar de mond willen blijven maken en om iets in de mond te hebben. Een goede acupuncturist behandelt daarom niet alleen voor het stoppen met roken, maar ook tegen de potentiële gewichtstoename.
Ik vind de verhalen over stoppen met roken door een of twee behandelingen met (laser)acupunctuur vaak een vertekend beeld geven. Het komt ook in mijn praktijk regelmatig voor dat een patiënt na een of twee behandelingen van het roken af is. Maar voor hoelang? Het feit dat een patiënt niet meer komt voor verdere behandeling, wil niet zeggen dat deze persoon driekwart jaar later in een stresssituatie, niet toch weer begint. Of dat deze zich klem gaat eten en dus kilo's aankomt.
De patiënten die na jaren nog steeds “rookvrij” zijn en die niet in gewicht toenamen, zijn de patiënten die in de beginfase intensief en daarna nog een tijdje doorbehandeld zijn. Vaak werd dan de eerste 3 tot 4 weken twee maal per week behandeld. Met klassieke en/of laseracupunctuur. Afhankelijk van de patiënt en ook van diens voorkeur.
Daarna komt zo'n patiënt nog een tijdje eenmaal per week tot eenmaal in de veertien dagen. De patiënt voelt namelijk heel goed wat het effect van de behandeling is. En dus wat hij verder nodig heeft. Soms laten we iets te vroeg “los”. In overleg intensiveren we de behandelingen dan weer even. Naarmate de tijd vordert, wordt de patiënt steeds onafhankelijker van de behandeling. En dat is de bedoeling!
Soms spreken we vervolgens eens per drie maanden of per half jaar een of twee “onderhoudsbehandelingen” af. Omdat de patiënt dat prettig vindt en nodig heeft. Soms komt een patiënt voor enkele “onderhoudsbehandelingen” terug op het moment dat hij het moeilijk heeft. Ik bespreek met de patiënt dat er geen sprake is van gezichtsverlies, als hij na een of anderhalf jaar weer terug dreigt te vallen of teruggevallen is. Bijvoorbeeld bij toename in gewicht, moeilijkheden op het werk, bij problemen in de relatie met de partner, bij opvoedingsproblemen of bij het verlies van een geliefd persoon. Het lijkt mij vrij logisch dat gedrag en gewenning aan nicotine van jaren, niet in een of twee weken is opgelost. Zeker niet in spanningssituaties.
Met laser-en/of klassieke acupunctuur wordt behandeld tegen de geestelijke afhankelijkheid van het roken, maar ook tegen de lichamelijke kant van de rookverslaving. Zo worden de nare bijwerkingen van stoppen tot praktisch nul gereduceerd. Hierdoor wordt stoppen sterk vergemakkelijkt.
Mijn ervaring is dat bij stoppen met roken, gewichtstoename een van de belangrijkste oorzaken is om weer te gaan roken. Daarom adviseer ik mijn patiënten om dagelijks een half uur te bewegen. Zo kan een patiënt zelf de vetverbranding stimuleren. Bij inspanning moet het hart tweemaal sneller slaan dan in rust: tussen de 120 en 140 slagen per minuut. Bij deze hartslagfrequentie dient men nog een gesprek te kunnen voeren. Verder kan acupunctuur het hongergevoel en de lust tot eten remmen. Zodat men niet zwaarder hoeft te worden door stoppen met roken. U begrijpt wel dat het bestrijden van twee verlangens geen sinecure is. Het vereist een verantwoord behandelplan.