Acupunctuur blijkt ook bij dieren te werken. Vooral paarden reageren goed op acupunctuurbehandelingen. Dit geeft te denken voor de mensen die nog steeds het idee hebben dat acupunctuur maar een "placebo" is: dat het werkt als een neppilletje...
Maar hoe kan het dan dat acupunctuur werkt bij dieren? Acupuncturisten in Zuid-Amerika behandelden een kreupele en zeldzame roodvoet schildpad. De Latijnse naam van het dier is Geochelone carbonaria. Het dier was behoorlijk kreupel en had tevens een ernstige longinfectie. Antibiotica hielpen goed voor de longen, maar de loopstoornis bleef helaas bestaan. De schilpad had zich gedurende 16 maanden nauwelijks kunnen bewegen. Ook had het dier hulp nodig om te eten. Een serie van 6 acupunctuursessies hielp hem er weer bovenop. De verbetering van het lopen en eten bleef gedurende de hele waarnemingsperiode van anderhalf jaar bestaan.
Dierenartsen vinden vaak baat bij acupunctuur voor dieren. Verder zijn positieve resultaten van acupunctuur bij dieren wel meer in de wetenschappelijke literatuur beschreven. Dat is interessant, want dieren kennen immers geen placebo-effect. U zult zich afvragen wat een “placebo” nu ook weer eens was. Welnu, een placebo is een nep-geneesmiddel. Het bevat geen werkzame stoffen. Het woord placebo wordt ook wel gebruikt als afkorting voor het “placebo-effect”. Met een placebo-effect bedoelen we een positief psychisch effect dat optreedt doordat de patiënt vertrouwen heeft in de heilzame werking van een pilletje of een therapie.
Bij alle werkzame geneesmiddelen treedt vaak ook een placebo-effect op. Simpelweg omdat we verwachten dat het middel gaat helpen. Echte geneesmiddelen moeten daarom significant beter zijn dan het placebo-effect. Anders kunnen we niet spreken over "medicinale werkzaamheid".
Aan de universiteit van Florida richt Dr Staud zich op de mechanismen die begrijpelijk maken wat de anti-pijn werking van acupunctuur nu teweeg brengt. Veel critici van de acupunctuur beweren immers steeds weer dat die werking berust op het placebo effect. Dr Staud liet zien dat dit hoogst onwaarschijnlijk is.
Bij het placebo-effect vindt pijnstilling namelijk praktisch onmiddellijk na toediening van het nep-medicijn plaats. Bij acupunctuur is er sprake van een langzaam, opklimmend pijnstillend effect. Daar zit een ander neurofysiologisch mechanisme achter. Om Dr.Staud te citeren: “in tegenstelling tot placebo-pijnstilling, neemt acupunctuur-pijnstilling aanzienlijk meer tijd om te ontwikkelen en om de pijn op te heffen. Daarom kunnen de lange termijn effecten van acupunctuur-pijnstilling niet verklaard worden uit placebo-mehanismen”. Daarnaast zegt hij: “Bovendien, lijkt het erop dat bepaalde vormen van acupunctuur effectiever zijn voor pijnstilling dan andere. In het bijzonder schijnt de elektro-acupunctuur heel goed krachtige pijnstillende mechanismen in het lichaam te activeren.”
In mijn praktijk behandel ik dan ook veel mensen met begrepen en onbegrepen pijnklachten. Meestal tot volle tevredenheid van deze patiënten. Ook kun je met acupunctuur klachten van het bewegingsapparaat vaak goed aanpakken. Vooral als je de klassieke acupunctuur combineert met acupressuur en ortho-manuele technieken. Klassieke acupunctuur activeert in het lichaam de aanmaak van pijnstillende stoffen. Daarnaast zet acupunctuur mechanismen in werking waardoor bewegen weer mogelijk wordt.
Daarnaast kun je met er vaak voor zorgen dat het lichaam zich herstelt door een combinatie van acupressuur en ortho-manuele technieken. Je doet dat door met je handen en vingers een zachte druk uit te oefenen op bepaalde plekken van het lichaam. Vaak zijn dit acupunctuurpunten rond de wervels of bij het bekken. Het gebeurt zonder veel kracht erbij te gebruiken, het is dus absoluut geen "kraken". Doordat je deze acupunctuurpunten stimuleert en manipuleert, activeer je het vermogen van het lichaam om zichzelf te corrigeren. Daar hebben mensen met rug-, nek- en schouderklachten veel aan. Zelfs beginnende hernia’s zijn zo vaak goed te behandelen, evenals (hardnekkige) sportblessures.