Misschien dat u het weet: de jaarlijkse tenniscompetitie is weer volop bezig. Ieder jaar rond deze tijd krijg ik veel tennissers in mijn praktijk met tal van klachten en blessures, zoals rug-, nek- en schouderpijnen en spierblessures.
Jan de Vries (gefingeerde naam) kwam een week of acht geleden bij mij met pijnklachten in zijn rechteronderarm. Jan tennist in zijn vrije tijd. Vorig jaar was zijn tennisteam tweede geworden in de competitie. Dit jaar wilden ze voor het kampioenschap gaan. Daarom waren ze vanaf december vaker gaan trainen. In januari kreeg Jan echter last van pijn in de rechterarm, de arm waar hij mee tennist. De huisarts constateerde een tenniselleboog. Hij kon alleen nog maar met veel pijn en een brace spelen. Dat kampioenschap konden ze dus wel vergeten...
Relatief weinig tennissers krijgen een tenniselleboog. Wanneer heb je nu een tenniselleboog? Je hebt een tenniselleboog als de plek geïrriteerd is waar je onderarmspieren aan je elleboog vastzitten. Het bewegen doet pijn als je dan je hand dichtknijpt, je pols naar achteren buigt of je arm naar buiten draait.
Overigens zat bij Jan de irritatie bij de buitenste elleboogknobbel. Bij sommige patiënten zit de irritatie bij de binnenste elleboogknobbel. Dan noemen we het een golfarm of golfelleboog. Ook een golfelleboog komt weinig voor bij de beoefenaars van de sport waar de aandoening naar genoemd is: bij golfers. Vaak straalt de pijn bij een tennis- of golfelleboog uit naar de onderarm.
Een tennis- of golfelleboog loop je niet speciaal op door te (veel) te tennissen of te golfen. Hoe een tennis- of golfarm dan wel ontstaat, weten wij medici eigenlijk niet precies. We denken dat er in beide gevallen sprake is van een overbelasting van de onderarmspieren. Dat kan doordat iemand een bepaalde beweging telkens herhaalt. Zoals bij computeren, bij tuinieren of bij het schilderen van een huis. Maar het kan ook acuut ontstaan doordat iemand zijn arm ineens heel zwaar belast, zoals bij het tillen van een zware kast of een wasmachine.
Hoe is het nu met Jan? Door acht acupunctuur- en acupressuurbehandelingen kan Jan weer tennissen zonder brace en zonder pijn. Wel heeft hij in de afgelopen twee competitieweekeinden alleen nog maar de herendubbel gespeeld. Samen met zijn partner won hij deze partijen. Mede daardoor staat zijn team bovenaan. Over een week hoopt hij ook de single weer pijnvrij te spelen.