In maart 2010 liep Hans ( gefingeerde naam) tijdens de voetbaltraining een blessure op aan zijn linkerknie. Hij was toen 13 jaar en zat in de brugklas. Het was zijn droom was om later bij de politie te gaan.
Tijdens de bewuste training kreeg hij een oefening waarbij hij moest leren om sneller te wenden en te keren. Zijn rechtervoet bleef echter staan terwijl hij met zijn romp al draaide. Hij voelde en hoorde iets knappen in zijn linkerknie. De knie werd snel dikker en voelde warm aan. Hoewel Hans zijn been niet kon buigen, zat het niet op slot. Omdat de knie te veel pijn deed om te sporten, stuurde de huisarts Hans enkele weken later naar de fysiotherapeut. Hij kreeg onder andere lasertherapie en ultra-kortegolf-therapie. Het effect van deze behandelingen was echter nihil.
Daarom vond de huisarts dat het tijd werd om de orthopeed in te schakelen. Deze deed vervolgens een arthroscopie. Hij vond echter geen afwijkingen. Wel was de pijn ná de arthroscopie erger en stekender geworden. Niemand had daar een verklaring voor. Hans kon dus nog steeds niet voetballen en dat vond het heel erg. Zijn moeder stuurde hem toen naar mij.
Hans heeft inmiddels acht behandelingen met klassieke acupunctuur gehad. De pijn is stukken minder en de knie is niet meer warm en dik. Niemand die het begrijpt, maar Hans traint weer mee bij zijn team. Zijn knie lijkt genezen.
Inmiddels is er al veel wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van acupunctuur gedaan. De resultaten van veel van die onderzoeken geven aan dat acupunctuur bij veel begrepen en onbegrepen pijn- en ontstekingsklachten een positief effect heeft. Zoals bij osteo-artritis in de knie. In Duitsland zit acupunctuur dan ook in het basispakket voor deze klacht. We weten dus steeds beter dát acupunctuur werkt, maar we weten nog steeds niet precies hóe het in zijn werk gaat. Er zijn onderzoeken waaruit blijkt dat het pijncentrum in de hersenen minder of niet meer actief is, tijdens en na een acupunctuurbehandeling. Er zijn ook onderzoeken die laten zien dat acupunctuur de aanmaak van lichaamseigen pijnstillers activeert. Maar er is nog veel meer studie nodig. Dát acupunctuur vaak werkt bij pijn- en ontstekingsklachten, weten ze in China al meer dan 2500 jaar! Hans heeft het nu ook ervaren. Hij is blij dat hij weer kan voetballen en dat zijn politiedroom nog niet in rook is opgegaan.