Wist u, dat je ook als professional kunt bowlen? Vooral in Amerika bestaat er een bowlingcompetitie, waarin professionele bowlers een goed belegde boterham verdienen.
Enkele jaren geleden zag ik op mijn spreekuur een Nederlandse bowlster van toen 26 jaar, die de ambitie had om als prof in de V.S. te gaan spelen. Zij had echter steeds vaker klachten aan haar rechteronderarm, vooral in de buurt van de duim. Deze deed erg veel pijn, vooral als ze de bowlingbal met een bepaald effect wilde gooien: ze was rechtshandig. Verder kon ze haar rechteronderarm en haar rechterduim maar moeizaam strekken en zijwaarts bewegen.
Ze kwam nu naar mij toe. Maar in 1999 had ze deze klachten al eerder gehad. Ze was toen naar de sportarts gegaan. Deze had de diagnose gesteld dat ze leed aan het De Quervain-syndroom. Dat is een ontsteking van de pees van de spier die de duim zijwaarts van de wijsvinger af kan bewegen. Het kan ook (of tegelijkertijd) een ontsteking zijn van de spier die de duim kan laten strekken. De patiënt heeft dan vaak een sterke en uitstralende pijn naar de onderarm. De klachten treden minstens 4 van de 7 dagen van de week op.
De sportarts raadde haar aan zich te laten opereren. Dat is bij een dergelijke diagnose het juiste advies. De bowlster was echter bang dat ze na een operatie nooit haar oude niveau van bowlen meer zou halen. Ze wendde zich indertijd tot een acupuncturist in haar toenmalige woonplaats. Door een intensieve reeks behandelingen met laseracupunctuur, raakte ze toen van haar klachten af.
Echter nu, enkele jaren later, begon de ontsteking opnieuw op te spelen. Dat kan natuurlijk gebeuren. Want er wordt door het bowlen en vooral door het effect geven aan de bowlingbal, veel gevraagd van de spieren en pezen bij met name de duim. Zo raken deze gemakkelijk opnieuw overbelast. Immers, overbelasting is vaak de oorzaak bij dit type steriele ontstekingen: ontstekingen die niet door een bacterie worden veroorzaakt maar door te vaak een bepaalde beweging te maken. In veel gevallen ook nog met een belasting door een gewicht: hier is de zware bowlingbal natuurlijk de boosdoener.
Vanwege de hernieuwde klachten, kwam de bowlster op mijn spreekuur. Tijdens het lichamelijk onderzoek deed ik enkele testen, onder andere de test van Finkelstein. Deze test noemen we ook wel de De Quervain provocatietest. Je provoceert dan, je roept de pijn zo wel of niet op. Bij deze test draait de arts de onderarm eerst duimwaarts om vervolgens de hand en de pols richting pink te bewegen. De arts zorgt er zo voor dat de spieren en de pezen van de duim maximaal gestrekt zijn. Als dit strekken zeer pijnlijk is, dan is de kans groot dat er sprake is van het De Quervainsyndroom. Ik kwam, mede door de rest van het onderzoek, tot dezelfde conclusie als de sportarts enkele jaren eerder. Mevrouw leed weer aan het De Quervainsyndroom.
Ik gaf haar, evenals de sportarts enkele jaren eerder, het advies zich te laten opereren. Maar mevrouw weigerde dit pertinent. Ze vertelde me over de goede resultaten die mijn collega-acupuncturist de vorige keer bij deze klachten had geboekt. En vroeg mij om het in ieder geval met acupunctuur bij haar te proberen. Omdat het voor haar carrière zo belangrijk was, stemde ik toe. Maar onder voorwaarde dat als we niet binnen 3 maanden resultaten zouden boeken, ze zich weer tot haar sportarts zou wenden.
Soms sta ik zelf ook nog wel eens versteld van de resultaten van acupunctuur. Ook nu weer. Na een zestal weken van meerdere intensieve behandelingen per week, waren de klachten geheel verdwenen.
Omdat de oorzaak van de klachten (overbelasting) niet weg is, ligt een terugkeer van dit type klachten altijd op de loer. Daarom laat mevrouw zich uit voorzorg een- tot tweemaal per week met laseracupunctuur behandelen. Dat vertelde ze me onlangs, toen ze me belde om te vertellen dat het goed met haar gaat. Ze woont sinds anderhalf jaar in de V.S. en bowlt daar professioneel. Ze is heel succesvol in haar sport en is van plan dat nog lang te blijven!