Janneke en Martijn (gefingeerde namen) zijn een modern stel uit Son. Ze zijn respectievelijk 40 en 42 jaar oud. Janneke en Martijn wilden iets doen aan hun conditie. De reden was dat ze beiden zittend werk doen. Zij is advocaat en hij is adviseur bij een grote bank. Hun idee was dat ze inmiddels in een leeftijdscategorie waren terecht gekomen waarin ze gezondheidsrisico’s begonnen te lopen.
Helaas hebben ze weinig vrije tijd. Zoals de meesten van ons tegenwoordig. Janneke en Martijn hebben namelijk ook nog twee kinderen van zes en vier en die willen ze graag veel aandacht geven. Ze hebben jammer genoeg te weinig tijd om lid van een sportclub te worden. Immers: “dat brengt weer verplichtingen met zich mee. Zoals afspraken maken en op tijd komen. En daar kunnen we vaak niet aan voldoen, al zouden we dat eigenlijk wel graag willen.”
Daarom zijn ze de laatste jaren individuele sporten gaan beoefenen, sporten waar een clubverband niet direct voor nodig is. Janneke heeft zich toegelegd op lange afstand lopen. Ze loopt per jaar enkele marathons. Afgelopen voorjaar heeft ze die van Rotterdam gelopen en binnenkort loopt ze de marathon van Eindhoven. Janneke traint op de momenten die haar het beste uitkomen. Soms om zes uur in de ochtend en soms om half negen ‘s-avonds, altijd als de kinderen slapen. Ook Martijn probeert alleen te trainen als: “de kinderen er niks van merken”. Dus ‘s-morgens heel vroeg of ‘s-avonds. Martijn heeft zich gestort op de steeds populairder wordende sport, nordic walking.
Af en toe hebben Janneke en Martijn heimwee naar hun studententijd. Vooral naar de roeivereniging waar ze lid van waren. Ze besteedden indertijd dagelijks zo’n twee tot drie uur aan trainingen. Ook deden ze mee aan studentenolympiades. Daar hoorden ze van Koreaanse studenten dat zij zich met acupunctuur lieten behandelen tegen spierpijnen en om sneller van zware inspanning en van blessures te herstellen. Nu raakte Janneke de laatste tijd steeds vaker geblesseerd. En beiden hadden de dag na een intensieve training steeds vaker last van forse spierpijnen en enorme vermoeidheid. Zo zelfs dat deze goed functioneren op het werk soms bemoeilijkte. En dat wilden ze natuurlijk niet.
Ze herinnerden zich op een gegeven moment de Koreaanse studenten die ze twintig jaar eerder hadden gesproken over de herstellende werking van acupunctuur. Daarom wendden ze zich zo’n anderhalf jaar geleden tot mij.
Janneke en Martijn merkten al snel dat acupunctuur een positieve invloed had. Vaak kwamen ze na een zware training of wedstrijd de volgende dag bij mij in de praktijk om zich te laten behandelen. Ze vertelden dat ze door de acupunctuurbehandelingen sneller herstelden en geen last meer hadden van spierpijnen en van fysieke en mentale uitputtingsverschijnselen. Daarnaast gaven ze aan dat blessures door overbelasting nu verleden tijd waren. Twintig jaar na dato waren ze de Koreaanse medestudenten dankbaar voor hun tip!
Toch raad ik sporters en andere mensen, die regelmatig lichamelijke inspanningen verrichten het volgende aan. Neemt u de tijd voor een goede opwarming van de spieren, voordat u met de inspanning begint. Na de geleverde inspanning is een afkoeling, de zogenaamde cooling down, van de spieren niet alleen zinvol, maar onontbeerlijk. De cooling down zorgt namelijk voor een sneller herstel van het lichaam. Op mijn advies besteden ook Janneke en Martijn nu meer aandacht dan eerder aan de warming up en de cooling down. Als ex-subtopsporters wisten ze natuurlijk eigenlijk wel dat zowel de warming up als de cooling down noodzakelijk is. Maar door tijdgebrek schoot dat opwarmen en afkoelen er vaak bij in.
U herkent dit? Heeft u ook te weinig tijd of gunt u zich geen tijd? Dat is echt jammer, want u loopt zo gemakkelijk tegen onnodige problemen aan. Neemt u toch vooral de tijd voor die warming up en cooling down. Heeft u dan nog klachten van stijve spieren, sterke vermoeidheid, mentale of fysieke overbelasting of blessures door overbelasting? Dan zou acupunctuur voor u een oplossing kunnen zijn.