Het is wintertijd en het aantal auto-ongelukken door gladheid neemt weer toe. Er vinden veel kop-staartbotsingen plaats. Een aanzienlijk percentage inzittenden loopt bij zo’n botsing een whiplash op.
Hoe ontstaat een whiplash? Als een auto van achteren wordt aangereden, volgt een geweldige klap. Door die klap gaan de romp en de schouders van de inzittenden heel snel en hard naar voren en weer terug. Echter het hoofd volgt pas fracties van seconden later. Het hoofd maakt als het ware een “zwieper” tegenover het lichaam. Wervels, spieren, banden en gewrichten vangen die klap dan op.
Maar ook als we sporten, kunnen we een whiplash krijgen. Bij voetballen, bijvoorbeeld kán een verkeerde kopbal een whiplash veroorzaken. Ook kan een val bij skiën of bij paardrijden een whiplash tot gevolg hebben. Maar ook bij dagelijkse bezigheden in en rond het huis, kunnen we een whiplash oplopen. Bijvoorbeeld door een val van de trap of van een keukenkrukje.
Wat zijn de gevolgen van een whiplash? Wetenschappers vermoeden dat er minuscuul kleine of zelfs grotere scheurtjes en bloedingen ontstaan in bijvoorbeeld spierweefsel en gewrichtsbanden. Anderen denken dat er ook diepere beschadigingen ontstaan, op zogeheten microweefsel niveau. Ik zeg: “vermoeden” en “denken”. Want met de huidige stand van de wetenschap kunnen de beschadigingen (nog) niet worden aangetoond. Met röntgenfoto’s, scans of echo’s kunnen we de lichamelijke gevolgen van een whiplash namelijk niet zien.
Dat wil natuurlijk niet zeggen dat er niks aan de hand is…Wat er aan de hand is, is dat we een whiplash niet objectief kunnen aantonen. Daar hebben veel patiënten nogal eens last van. Want ze voelen zich niet altijd serieus genomen. Hun omgeving en ook de zorgverleners laten zich nogal eens uit in de zin van: “ja, het gaat op een gegeven moment ook tussen je oren zitten, hé?”
Daarnaast leveren verzekeringen vaak problemen op. Omdat een whiplash niet “objectiveerbaar aan te tonen is” kan de verzekering van de tegenpartij weigeren gemaakte kosten te betalen. Ook kan de verzekering weigeren een vergoeding te betalen voor bijvoorbeeld het feit dat de patiënt zijn werk verloor. Of voor het feit dat de kans op een volgende stap in de loopbaan verkeken is.
Waar heeft een whiplashpatiënt last van? Een whiplashpatiënt heeft vaak een hevige pijn in de nek, die kan uitstralen naar hoofd en schouders. De pijn is overigens niet altijd constant aanwezig. Vaak overvalt een snerpende steek de patiënt op de meest onverwachte momenten. Soms is er sprake van tintelingen in armen of benen. Bijkomende klachten die een whiplashpatiënt heeft, zijn oververmoeidheid en toch slecht slapen. Verder lijden veel whiplashpatiënten aan een gebrek aan concentratie, geheugenstoornissen en oorsuizen.
Wat kan acupunctuur doen? Veel van mijn whiplashpatiënten lijken na verloop van tijd hersteld te zijn van hun whiplash. Ik had bijvoorbeeld een militair als patiënt die na een half jaar behandelen nergens last meer van leek te hebben. Dat was ook zo bij “gewone” belasting. Maar met bepakking marcheren, dat lukte niet meer. Hij is toen instructeur geworden. Een whiplash heeft dus vaak vergaande gevolgen voor iemands leven!
Acupunctuur kan bij een whiplash het volgende betekenen:
- acupunctuur bestrijdt de pijn;
- acupunctuur bestrijdt slapeloosheid, oververmoeidheid en oorsuizen;
- acupunctuur vermindert geheugen- en concentratiestoornissen.